Φωτοβολταϊκά: Πέντε ρεκόρ στην Ελλάδα

19 11 2022 | 09:07Μάχη Τράτσα

Μεγάλες οι επιδόσεις στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων, στην εγκατεστημένη ισχύ και στο net-metering

Ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων καταγράφεται το 2022 στην Ελλάδα. Η ισχύς των νέων διασυνδεδεμένων έργων με το ηλεκτρικό σύστημα υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα τέλη του έτους τα 1.340 MW (μεγαβάτ).

Μάλιστα, το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα ηλιακά πάρκα είχαν ήδη ξεπεράσει τον στόχο που είχε θέσει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε ότι τα νέα διασυνδεδεμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εφέτος θα φτάσουν περίπου τα 2 GW (γιγαβάτ), εκ των οποίων τα 1.040 MW φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα αιολικά. Έτσι, από το 2010 έως σήμερα οι εν λειτουργία φωτοβολταϊκοί σταθμοί φτάνουν στα 5.466 MW.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιος Ψωμάς στο πλαίσιο των εργασιών της διοργάνωσης «Solarplaza» _ με βάση τις παραγγελίες πάνελ, τις προσφορές όρων σύνδεσης που έχουν δοθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ και γενικότερα την ωριμότητα των υπό ανάπτυξη έργων_ το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών θα κυμανθεί μεταξύ 7,3 και 7,8 GW, θα προσεγγίσει δηλαδή, επτά χρόνια νωρίτερα, τον στόχο που θέτει το ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030. Για το τέλος της δεκαετίας, εκτιμάται ότι η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς θα κυμανθεί μεταξύ 13,6 και 16,3 GW.

Σημαντικές είναι οι επιδόσεις και στο net metering (συμψηφισμός της ενέργειας που παράγει ο καταναλωτής – αυτοπαραγωγός με την καταναλισκόμενη ενέργεια). Φέτος, εγκαταστάθηκε νέα ισχύς ίση με 100 MW, η οποία προστέθηκε στα 90 MW των προηγούμενων ετών. Για το 2023, εκτιμάται ότι θα προστεθούν άλλα 300 MW, με την ισχύ του net metering στο τέλος του επόμενου έτους να υπολογίζεται ότι θα φτάσει το μισό GW.

Επιπλέον, στη χώρα μας καταγράφεται πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ποσοστό συμμετοχής της ηλιακής ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία το 2021 έφτασε τα 8,8%. Το 2022, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, αναμένεται να κλείσει με ποσοστό 10%, το οποίο τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης. Όσο για τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, από τις αρχές του 2022 έως και σήμερα, φτάνει στο 14,2%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποτύπωση της αγοράς φωτοβολταϊκών, η οποία κυριαρχείται από… μικρομεσαίους επενδυτές. Ειδικότερα, από το σύνολο της πίτας, μόνο το 22% καταλαμβάνουν οι μεγάλες επενδύσεις, δηλαδή τα έργα πάνω από 1 MW (σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και το μεγάλο πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, των 205 MW). Περιορισμένο είναι και το μερίδιο των μικρών οικιακών ή εμπορικών συστημάτων, κάτω των 10 kW (κιλοβάτ), το οποίο μόλις που αγγίζει το 7%.

Αντιθέτως, οι δύο μεσαίες κατηγορίες, δηλαδή των συστημάτων 10-250 kW και 250 -1.000 kW φτάνουν το 35% και 36% αντίστοιχα. Στόχος είναι, τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν τα μεγάλα έργα ώστε να επιταχυνθεί η «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τα μικρά των αυτοπαραγωγών προκειμένου να επιτευχθεί ενεργειακή δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: «Καλπάζει» η πράσινη ενέργεια

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα γέφυρα ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη {video}

1