Τον Ιανουάριο οι αιτήσεις για τα 250.000 επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά με net-metering – Ανοικτός ακόμη ο τρόπος επιλογής των δικαιούχων

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών, αγροτών και μικρών επιχειρήσεων, για την εγκατάσταση «μικρών» φωτοβολταϊκών με net-metering, ώστε με αυτό τον τρόπο να μειώσουν αισθητά το ενεργειακό τους κόστος. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Όπως έχει γράψει το energypress, με τη χρηματοδότηση θα καλυφθεί η εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες. Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU. Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Επίσης, η μέγιστη επιδότηση θα ανέλθει στο 60%, η οποία θα αφορά τον συνδυασμό φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Αντίθετα, στην περίπτωση των «απλών» φωτοβολταϊκών η επιδότηση θα ξεκινά από τα επίπεδα του 30%, καθώς με τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, ο ενεργειακός συμψηφισμός καθιστά τη σχετική επένδυση ήδη αρκετά ελκυστική. Ενδεικτικό είναι ότι, παρά την άνοδο των τιμών του εξοπλισμού τους τελευταίους μήνες, ένα ανάλογο οικιακό σύστημα αποσβένεται στα 7-9 χρόνια, ακόμη και χωρίς επιδότηση. 

Αντίθετα, το κόστος των μπαταριών κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με συνέπεια να εκτιμάται ότι πρέπει να υπάρξει επιπλέον κίνητρο για τον συνδυασμό των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Συνδυασμός ο οποίος αμβλύνει τα προβλήματα συμφόρησης που δημιουργεί στο δίκτυο διανομής το υφιστάμενο καθεστώς του net-metering, το οποίο δεν πριμοδοτεί τον ταυτοχρονισμό. 

Τα υπέρ και κατά των δύο τρόπων επιλογής 

Όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των νοικοκυριών που θα λάβουν την επιδότηση, φαβορί αποτελεί η αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση μία «φόρμουλα» εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα δημιουργηθεί μία λίστα προτεραιότητας από το σύνολο των αιτήσεων, από την οποία θα προκύψουν δικαιούχοι και επιλαχόντες. 

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί τελικά η λύση της χρονικής προτεραιότητας, την οποία επίσης εξετάζει το ΥΠΕΝ, δηλαδή την πρόκριση των αιτήσεων που θα υποβληθούν στην πλατφόρμα μέχρι να διατεθεί όλο το προβλεπόμενο κονδύλι για τις επιδοτήσεις. Η δεύτερη αυτή εναλλακτική διερευνάται από το ΥΠΕΝ, καθώς θα περιόριζε το ενδεχόμενο να υπάρξουν δικαιούχοι που τελικά δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων, καθώς στην πορεία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν τελικά να αντεπεξέλθουν στο ποσό που πρέπει να καλύψουν με ίδια κεφάλαια. 

Ωστόσο, αντίλογο στο παραπάνω επιχείρημα αποτελούν οι χρόνοι-ρεκόρ στους οποίους έκλεισε η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την κατακύρωση ηλεκτρικού «χώρου» σε Πελοπόννησο και Κρήτη για «μικρά» φωτοβολταϊκά, όπου επίσης υπήρξαν και προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας, τα οποία ήγειραν αντιδράσεις καθώς το κριτήριο πρόκρισης ήταν αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα. Επομένως, το ΥΠΕΝ θα επιλέξει αυτή τη λύση, μόνον αν σταθμίσει ότι το ενδιαφέρον δεν θα είναι τόσο μεγάλο για συστήματα net-metering, ώστε να εμφανιστούν ανάλογες παρενέργειες. 

Απλοποίηση των αιτημάτων στον ΔΕΔΔΗΕ 

Όποια απόφαση κι αν λάβει τελικά το ΥΠΕΝ, στόχος του υπουργείου είναι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν εύκολα και γρήγορα αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των συστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει «ενεργοποίησης» του προγράμματος, όπως έχει γράψει το energypress, προβλέπεται να απλοποιηθεί περαιτέρω η διαδικασία υποβολής αιτήσεων σύνδεσης για φωτοβολταϊκά στέγης, ώστε η διαδικασία να διενεργείται με λιγότερα δικαιολογητικά και εντελώς ηλεκτρονικά. 

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος, το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο η διαδικασία αιτήσεων σύνδεσης των συστημάτων να ξεκινήσει νωρίτερα από την κατάθεση των αιτημάτων για επιδότηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως στο πρόγραμμα θα δίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης και για φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία έχουν κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο» έως και λίγους μήνες νωρίτερα από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας του προγράμματος. 

1