«Net-metering»: πότε, πως και πόσο συμφέρει για τις επιχειρήσεις

Η λύση του «Net-metering» και οι προϋποθέσεις, υπό τις οποίες είναι επωφελές για τις επιχειρήσεις, υπό το βάρος των αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΠ,  όπου αναλύθηκαν οι παράμετροι του «Net-metering» και οι προϋποθέσεις επωφελούς εφαρμογής του για τις επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίοι, ζητούν παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν.

Τα δεδομένα της επένδυσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου, που δημοσιοποιεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, προκύπτει ότι:

-Το επιπλέον κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής, που προστίθεται στο κόστος κιλοβατώρας 6-12 σεντς/KWh και καταβάλλονται στους λογαριασμούς ρεύματος, κυμαίνεται στα επίπεδα των 20-22 σεντς/KWh.

-Το «Net-metering» ή «Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό», δίνει σε μια επιχείρηση τη δυνατότητα να παράγει, με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος, την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, ενώ ταυτόχρονα παραμένει συνδεδεμένη στο δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί ως «αποθήκη» ενέργειας. Έτσι, όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, το πλεόνασμα «αποθηκεύεται» στο δίκτυο και χρησιμοποιείται όταν η παραγωγή δεν επαρκεί.

-Ο τελικός συμψηφισμός πραγματοποιείται κάθε τρία έτη και συνεπώς το φωτοβολταϊκό σύστημα πρέπει πρακτικά να σχεδιάζεται με βάση την ετήσια κατανάλωση.

-Δικαίωμα εγκατάστασης έχουν τα φυσικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες, καθώς και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία, είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο εγκατάστασης, είτε έχουν την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

-Με το «Net-metering» η παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με αυτήν που καταναλώνουμε και δεν πωλείται σε μια συμφωνημένη τιμή στο δίκτυο. Έτσι, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται σημαντικά, με το όφελος να αυξάνει κάθε χρόνο, ανάλογα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Το «Net-metering» αφορά εξοικονόμηση και όχι εισόδημα, που θα μπορούσε στο μέλλον να φορολογηθεί.

Οδηγίες υπολογισμού

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όμως να υπολογίσουν την επένδυση, την παραγωγή ρεύματος, την εξοικονόμηση από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, την απόδοση του κεφαλαίου και να γνωρίζουν όλα τα απαραίτητα μεγέθη. Θα πρέπει να επιλέξουν την περιοχή και τον τρόπο εγκατάστασης, τον τύπο τιμολογίου ΔΕΗ, όπως αναφέρεται στον λογαριασμό και να υπολογίσουν την ετήσια κατανάλωση σε kWh. Να επιλέξουν τον αναμενόμενο «ταυτοχρονισμό παραγωγής-κατανάλωσης», που είναι το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που θα καταναλώνεται απευθείας, πριν δηλαδή διοχετευθεί πρώτα στο δίκτυο, το οποίο, για μια επαγγελματική εγκατάσταση, κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 40-65%. Από τα παραπάνω, προκύπτει το μέγεθος της ισχύος του φωτοβολταϊκού που χρειάζεται για να καλύψει την ετήσια κατανάλωση σε kWp. Για μεγιστοποίηση του κέρδους, το φωτοβολταϊκό δεν πρέπει να ξεπερνά τις ανάγκες πάνω από 100%.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π επισημαίνει τέλος πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα «Net-metering» είναι φθηνότερο από ένα Αυτόνομο φωτοβολταϊκό, γιατί δεν χρειάζεται μπαταρίες, αφού χρησιμοποιεί το υφιστάμενο δίκτυο για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας στη κάλυψη των ίδιων καταναλώσεων, ενώ, η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο, εξασφαλίζει ουσιαστικά 100% αξιοπιστία στην ηλεκτροδότηση της επιχείρησης.

Ως εκ τούτου το ζητούμενο είναι η διεύρυνση της δυνατότητας παραγωγής, κατανάλωσης και αποθήκευσης ηλεκτρικού ρεύματος με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράδειγμα net-metering

Image removed.