Οι επιχειρήσεις "σέρνουν το κάρο" του net-metering – Υπερδιπλάσιες οι συνδέσεις το 2021 αλλά όχι στα οικιακά - Εμπόδιο η έλλειψη χώρου στο δίκτυο
Προέλαση του net-metering δείχνουν τα στοιχεία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό εντός του 2021, καθώς ήταν διπλάσιες έναντι του αμέσως προηγούμενου έτους.
Έτσι, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η προηγούμενη χρονιά «έκλεισε» με την εγκατάσταση ενός «πράσινου» χαρτοφυλάκιου συνολικής ισχύος στα επίπεδα των 35 Μεγαβάτ, από 17 Μεγαβάτ το 2020. Ως συνέπεια, τα συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού έχουν πλέον φτάσει σε μία συνολική ισχύ 85 Μεγαβάτ από το 2015, με το 40% περίπου να προστίθεται πέρυσι.
Όπως προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες πάντως, οι περισσότερες ανάλογες εφαρμογές αφορούν επιχειρήσεις, με τον ενεργειακό συμψηφισμό να μην έχει ακόμη καταφέρει να κερδίσει έδαφος στον οικιακό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χαρτοφυλάκιο που εγκαταστάθηκε πέρυσι, η συνολική ισχύς των οικιακών συστημάτων κινήθηκε μόλις στα 2,6 Μεγαβάτ. Κάτι που σημαίνει ότι εκπροσωπούν μόλις το 7% της συνολικής ισχύος που προστέθηκε πέρυσι.
Η διάδοση του net-metering στις επιχειρήσεις αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον σημαντικό περιορισμό του ενεργειακού κόστους που μπορεί να πετύχει ένα τέτοιο σύστημα. Μάλιστα, η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων εταιρειών, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα μας.
Προϋποθέσεις για περαιτέρω ώθηση του net-metering δημιουργούν επίσης οι βελτιώσεις που εισήγαγε η Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου Αυγούστου, με μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες διευκολύνουν την αξιοποίηση της συγκεκριμένης λύσης. Μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών, περιλαμβάνεται η αύξηση στο 100% του πλαφόν της μέγιστης ισχύος από τη συμφωνημένη ισχύ, η άνοδος του πλαφόν των συστημάτων στα 3 Μεγαβάτ στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και την Κρήτη, αλλά και απλοποίηση της σύνδεσης μονάδων έως 50 κιλοβάτ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην έκδοση των απαραίτητων εσωτερικών οδηγιών προς τις υπηρεσίες του, με συνέπεια αυτές να μην εφαρμόζονται έως τώρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αύξηση του μέγιστου ορίου στα 3 Μεγαβάτ, καθώς ο Διαχειριστής ακόμη δεν δέχεται αιτήσεις σύνδεσης για συστήματα άνω του 1 Μεγαβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που ήταν το προηγούμενο όριο.
Ακόμη μεγαλύτερο όμως εμπόδιο, όπως έχει γράψει το energypress, είναι η έλλειψη διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου» για τη σύνδεση των μονάδων, σχεδόν σε όλο το διασυνδεδεμένο δίκτυο. Έτσι, οι αιτήσεις αρκετών βιομηχανιών μέσης τάσης έχουν απορριφθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, με συνέπεια να ματαιώσουν τις επενδύσεις. Επίσης, ακόμη και οι βιομηχανίες που έλαβαν τελικά όρους σύνδεσης, κατά κανόνα χρειάστηκε να αναμείνουν πολλούς μήνες, ώστε να λάβουν όρους σύνδεσης για τα συστήματα που σχεδίαζαν να εγκαταστήσουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και ο Διαχειριστής προχωρά σε παρεμβάσεις στους υποσταθμούς του για να απελευθερώσει ηλεκτρικό «χώρο», στην πράξη ο «χώρος» που δημιουργείται δεν επαρκεί για να καλύψει τα αιτήματα σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ και αυτοπαραγωγών. Έτσι, μία από τις λύσεις που μελετάται το ΥΠΕΝ είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό να διατηρείται αποκλειστικά για εφαρμογές net-metering.