Κι άλλη πετρελαιοκηλίδα: 720.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στην Χιλή.

25 10 2018 | 05:20

Η διαρροή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή της Tierra del Fuego.

Στη νοτιότερη περιοχή της Tierra del Fuego στη Χιλή, μια πετρελαιοκηλίδα απειλεί με καταστροφή τουλάχιστον 6.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών.

Την Τετάρτη, μια διαρροή πετρελαίου από εργοστάσιο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Χιλής (ENAP) που λειτουργεί η YPF, έφτασε στο ποτάμι Chorrillo Paraguaya που με τη σειρά του μετέφερε τη διαρροή επηρεάζοντας ακόμη μεγαλύτερη επιφάνεια γης και νερού.

Η γραμματεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «η διαρροή επηρεάζει αυτόν τον ποταμό και αρκετές λίμνες».

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καθορίσει τι προκάλεσε τη διαρροή, ενώ η YPF επιβεβαίωσε ότι έχει συλλέξει το 60% του πετρελαίου που διέρρευσε.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις και να καθορίσουμε τα μέτρα που θα λάβουν οι εταιρείες για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πραγματοποιούνται τέτοια ατυχήματα», δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος της Χιλής Carolina Schmidt.

Οι γερουσιαστές Guido Girardi και Aysen Ordenes της Περιβαλλοντικής Επιτροπής ανακοίνωσαν νομικές ενέργειες κατά των υπευθύνων. «Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Ο υπουργός είπε ότι όλα είναι υπό έλεγχο - αυτό είναι ψέμα, δεν είναι όλα υπό έλεγχο, αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί. Χρειάζεται πολύς χρόνος, και πρόκειται να κινηθούμε δικαστικά για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Girardi.

Η Greenpeace της Χιλής εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη διαρροή και ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί την κατάσταση για να εξασφαλίσει "αποτελεσματική και διαφανή αντίδραση των αρχών για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην περιοχή".

 

19 Οκτωβρίου 2018

Πηγή: teleSUR