Ενώ η 8χρονη πληγή από την πετρελαιοκηλίδα Deepwater Horizon δεν έκλεισε ακόμη, ο Τραμπ «στρώνει χαλί» για νέες γεωτρήσεις πετρελαίου.

13 07 2018 | 18:03

Πριν από οκτώ χρόνια, η ανθρωπότητα προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία. Η πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon προκλήθηκε από την διαρροή 4.9 εκατομμυρίων βαρελιών ( 780.000 m3) πετρελαίου στη θάλασσα και σύμφωνα με νέα μελέτη, η φύση δεν έχει ακόμη ανακάμψει.

Η περιοχή στην οποία συνέβη η διαρροή, φιλοξενεί 8.332 είδη, τα οποία απειλούνται από τη διαρροή των υδρογονανθράκων. Μια μελέτη του 2014 σχετικά με τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στον ερυθρό τόνο διαπίστωσε ότι οι τοξίνες του πετρελαίου μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία στην καρδιά τους και να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή. Μια ακόμη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι τοξίνες θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τα εσωτερικά όργανα των αρπακτικών ζώων αλλά και ακόμη και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΒΡ, της εταιρείας πετρελαίου που είναι υπεύθυνη για τη διαρροή.

oiled pelicans

 

Για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, η ουσία που χρησιμοποιήθηκε σαν διασκορπιστής πετρελαίου, το Corexit, που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν μόνο επιφανειακά, απελευθερώθηκε υποβρύχια σε πρωτοφανείς ποσότητες. Ο στόχος ήταν να γίνει πιο εύκολα βιοαποδομήσιμο το πετρέλαιο, αλλά το σχέδιο πήγε στραβά καθώς το πετρέλαιο και το χημικό αποδόμησης του πέρασαν στην τροφική αλυσίδα μέσω του ζωοπλαγκτόν - από το οποίο εξαπλώθηκε έπειτα σε ολόκληρο το οικοσύστημα.

Χημικά από τη διαρροή βρέθηκαν σε αποδημητικά πτηνά τόσο μακριά όσο η Μινεσότα, ενώ είχαν καταστροφική επίδραση στη θαλάσσια άγρια ​​φύση. Μια μελέτη του 2016 ανέφερε ότι το 88% εκ των 360 νεογνών δελφινιών στην περιοχή διαρροής πετρελαίου τα οποία εξετάστηκαν, "είχαν μη φυσιολογικούς ή υποανάπτυκτους πνεύμονες", σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 15% σε άλλες περιοχές.

Ανεξάρτητα από το από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς, η κλίμακα της καταστροφής είναι συγκλονιστική. Και γίνεται ακόμα χειρότερο: νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής στον ωκεανό έχουν αλλάξει, δείχνοντας ότι ο ωκεανός δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τη πετρελαιοκηλίδα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα ιζημάτων βυθού από ναυάγια, διασκορπισμένα σε απόσταση 150 χλμ. από την περιοχή της μεγάλης διαρροής, για να μελετήσουν πώς και εάν θα μπορέσει να ανακάμψει η μικρο-βιοποικιλότητα.

Τα ναυάγια είναι hotspots για ανάπτυξη τη βιοποικιλότητας, γι 'αυτό αποτελούν ένα πολύ καλό μέρος για μελέτη της θαλάσσιας ζωής.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Τα μικρόβια –τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα άνθρακα, και ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά- εξακολουθούν να αγωνίζονται για να ανακάμψουν, επηρεάζοντας ολόκληρη την τροφική αλυσίδα που αναπτύσσεται πάνω τους.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών έρχονται στο φως την πιο κατάλληλη στιγμή. Συμπίπτουν με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Trump, με τα οποία άνοιξε το 90% των αμερικανικών ακτών σε γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, αψηφώντας τα μέτρα προστασίας των ωκεανών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τον πρώην πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, μετά την καταστροφή του Deepwater Horizon.

 

3 Ιουλίου 2018

Του Mihai Andrei

Πηγή: ZMEscience