Φρένο στα μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας βάζει η πανδημία.
Η εξάπλωση του κορονοϊού προκαλεί ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας, ωστόσο η πανδημία δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα επιβράδυνσης αρκετών διεθνών project του κλάδου.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια «έκρηξη» στα έργα αποθήκευσης, πέρυσι, παρατηρήθηκε επιβράδυνση μεγέθυνσης της αγοράς.
Μια νέα μελέτη της Delta-EE διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε συνολικά κατά 1 GWh το 2019, κάτι που αποτελεί σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2018, όταν η αγορά αποθήκευσης ενέργειας ξεπέρασε τις προσδοκίες και αυξήθηκε κατά 1.47GWh.
Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται εν μέρει στο ξέσπασμα του κορονοϊού στο τέλος του έτους, ενώ ενδέχεται να καθυστερήσει την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών το 2020, κάτι το οποίο θα επιφέρει προφανείς συνέπειες στη βιομηχανία καθαρής ενέργειας.
Η κάμψη του 2019 ήταν ιδιαίτερα έντονη για μεγάλης κλίμακας έργα αποθήκευσης ενέργειας που συνδέονται άμεσα με τα ενεργειακά δίκτυα και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτά τα μεγάλα έργα κοινής ωφέλειας συχνά απαιτούν οικοδομική άδεια, κρατική οικονομική υποστήριξη ή δημοπρασίες.
Στον «αυτόματα πιλότο» για την ώρα
«Το μήνυμα είναι σαφές: ακόμη και αν η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί βασικό παράγοντα της ενεργειακής μετάβασης και θεωρείται σαφώς σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές που συνδέονται με τη συμφωνία του Παρισιού, χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη», δήλωσε ο Patrick Clerens.
Η έκθεση αναμένει ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για την καθαρή ενέργεια, η οποία έχει νομοθετήσει τη στήριξη για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, θα αποτελέσει το κλειδί για τη δημιουργία πλαισίου για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.
Ο Robin Adey-Johnson, συγγραφέας της έκθεσης Delta-EE, πρόσθεσε: «Η αποθεματοποίηση παραμένει μια νέα αγορά και το ρυθμιστικό πλαίσιο προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά. Έτσι, οι ετήσιες διακυμάνσεις στην ανάπτυξη της αγοράς δεν είναι απροσδόκητες».
Ωστόσο, η εξάπλωση του Covid-19 ενδέχεται να καθυστερήσει τις πολιτικές υποστήριξης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας καθώς και την αλυσίδα εφοδιασμού. Ο ρυθμός εγκατάστασης μπαταριών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bloomberg New Energy Χρηματοδότηση (BNEF).
Οι αναλυτές του BNEF ανέφεραν ότι, παρόλο που πολλά κινεζικά εργοστάσια αρχίζουν να επιστρέφουν στην παραγωγή, θα εξακολουθούν να υπάρχουν βραχυπρόθεσμα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού για την ενεργειακή υποδομή, ειδικά για τις ηλεκτρικές στήλες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού και τοπικούς κόμβους παραγωγής σε ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για τη ζήτηση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να στρέψουν την προσοχή από την καθαρή ενέργεια σε άλλου είδους ανησυχίες, πιο επείγουσες.
Η BNEF αναμένει επίσης το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 που η παγκόσμια ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα σημειώσει επιβράδυνση. Οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις για νέα έργα ηλιακής ενέργειας κατά 8% ενώ αναμένουν ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα σημειώσουν επίσης πτώση λόγω του κορονοϊού.
(Με πληροφορίες από το The Guardian, insider.gr)
24 Μαρτίου 2020
energypress