Η προώθηση μιας βιώσιμης οικονομίας υδρογόνου στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Στρατηγικές κατευθύνσεις και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου

Σε ένα φιλόδοξο βήμα προς την προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson και ο Robert Habeck, Γερμανός Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες μία ιστορική συμμαχία που αφορά τη δημιουργία συνέργειας μεταξύ της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου και του Γερμανικού Προγράμματος υποστήριξης H2Global.

Αυτή η συνεργασία στοχεύει όχι μόνο στην επέκταση της εμβέλειας του Γερμανικού Προγράμματος H2Global σε κάθε Κράτος Μέλος της ΕΕ που επιθυμεί να πραγματοποιήσει τους δικούς του διαγωνισμούς υδρογόνου, αλλά επίσης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη πραγματοποίηση μιας Ευρωπαϊκής δημοπρασίας για διεθνείς εισαγωγές υδρογόνου. Για να υποστηριχθεί η συνεργασία αυτή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου διέθεσε έναν γενναιόδωρο προϋπολογισμό της τάξης των 800 εκατ. € για την πρώτη πιλοτική της δημοπρασία, η οποία έχει προγραμματιστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι σημαντικές αυτές επενδύσεις που θα γίνουν μέσω αυτής της δημοπρασίας αναμένεται να τονώσουν την Ευρωπαϊκή παραγωγή υδρογόνου. Επιπλέον, η συνεργασία με το Πρόγραμμα H2Global θα επιτρέψει στην Τράπεζα να υποστηρίξει επιπλέον την εισαγωγή υδρογόνου από ΑΠΕ και εκτός ΕΕ. Οι κοινές προσπάθειες αυτών των πρωτοβουλιών σηματοδοτούν την αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας δυναμικής και βιώσιμης αγοράς υδρογόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση των όρων λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου.

Επιπροσθέτως, με την ανάπτυξη τεχνικής γνώσης και πόρων η Τράπεζα θα λειτουργήσει ως αγωγός ανταλλαγής και διάδοσης τεχνογνωσίας, προωθώντας τη συνεργασία και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η συνεργασία θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου, την τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας και τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού και νομοθετικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι αδειοδοτικές και οι ρυθμιστικές διαδικασίες σε συνδυασμό με τα οικονομικά δεδομένα και τα κίνητρα που θα δημιουργηθούν είναι το κλειδί για την έναρξη, υλοποίηση και βιωσιμότητα των επενδύσεων υδρογόνου. Αυτές οι επενδύσεις απαιτούν ένα σταθερό και διαφανές νομοθετικό πλαίσιο που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στους επενδυτές, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια και ενθαρρύνοντας την καινοτομία. Οικονομικά κίνητρα όπως επιδοτήσεις, φορολογικά οφέλη, feed-in tariffs και μηχανισμοί τιμολόγησης άνθρακα (carbon pricing mechanisms) μπορούν να γίνουν ο καταλύτης επιταχύνοντας έργα υδρογόνου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της αγοράς και προσελκύοντας περαιτέρω επενδύσεις.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση προσφέρει μία χρυσή ευκαιρία για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις τεχνολογίες υδρογόνου ως ένας αξιόπιστος και βιώσιμος ενεργειακός φορέας. Επιπλέον, εν μέσω των διακυμάνσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων και των κλιμακούμενων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια, οι επενδύσεις υδρογόνου προσφέρουν σταθερότητα και ανθεκτικότητα. Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις πρέπει πιο ενεργά να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συγκυρία για να δώσουν προτεραιότητα στο πράσινο υδρογόνο στις ενεργειακές τους στρατηγικές ώστε να παρακινήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειάς τους.

Ωστόσο, για να ξεκλειδωθεί πραγματικά το δυναμικό του υδρογόνου, είναι επιτακτική η ανάγκη για υιοθέτηση μιας διατομεακής προσέγγισης. Η ενσωμάτωση τεχνολογιών υδρογόνου στη βιομηχανία, η αποθήκευση και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν συνεργατικά οφέλη. Επιπλέον, η υιοθέτηση του υδρογόνου από τον τομέα των μεταφορών μπορεί επίσης να μειώσει δραματικά τις εκπομπές άνθρακα και να ελαχιστοποιήσει τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Η βιομηχανική χρήση του υδρογόνου μπορεί να επιταχύνει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.

CluBE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cover photo:onecon.gr

 

σ