ΔΕΣΦΑ: Παρουσίαση στις Βρυξέλλες του κοινού project υδρογόνου με την Bulgartransgaz - Μέσα Ιουνίου το πρώτο «feedback» της Κομισιόν για την ένταξη στα PCI

Την πρόταση των ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz ως υποψήφιο έργο για ένταξη στη ευρωπαϊκή λίστα με τα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση του Climate for Gas, ο Επικεφαλής Ενεργειακής Μετάβασης του ΔΕΣΦΑ, Παναγιώτης Πανούσος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Διαχειριστή στο Linkedin.

Το έργο αποτελεί μέρος ακόμη πέντε έργων αντίστοιχου χαρακτήρα (υδρογόνο και ανανεώσιμα αέρια) σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν αιτηθεί για ένταξη στην έκτη λίστα των PCI που θα οριστικοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι κοινό project των δύο διαχειριστών, ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz, αφορά σε μια καινούργια «ραχοκοκαλιά» αγωγών υδρογόνου με συνολικό μήκος 790 χλμ στην Ελλάδα.

Ο κύριος εγχώριος «κορμός» θα έχει μήκος 540 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από το Πάτημα Ελευσίνας και καταλήγοντας στη Νέα Μεσημβρία. 

Από εκεί, ένας κλάδος θα φτάνει στην Καβάλα και στο εξαντλημένο υπόγειο κοίτασμα αερίου που βρίσκεται στην περιοχή, με την προοπτική μετατροπής του σε υπόγεια αποθήκη υδρογόνου. Ένας δεύτερος κλάδος 250 χιλιομέτρων θα φτάνει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 

Όσον αφορά το δίκτυο στη γειτονική χώρα, ο εκεί κύριος «κορμός» θα διατρέχει τις δυτικές περιοχές της Βουλγαρίας, φτάνοντας στα σύνορα με τη Ρουμανία. Ένας κλάδος θα καταλήγει σε περιοχές της ενδοχώρας. 

Το έργο έχει προϋπολογισμό περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα που προβλέπει «συντονίζονται» με νέες εγχώριες επεκτάσεις του εθνικού συστήματος ή διασυνοριακές υποδομές, οι οποίες προβλέπεται να είναι «Hydrogen Ready». Επομένως, με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο για τη μεταφορά ανανεώσιμου αερίου στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση των έργων έγινε στα πλαίσια μιας μελέτης που έχει εκπονήσει η Gas for Climate τον περασμένο Μάρτιο και εξετάζει τα δυνητικά οφέλη από την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου υδρογόνου με την δημιουργία μικρών cluster υδρογόνου.Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μια πρώτη αξιολόγηση των προτεινόμενων έργων θα υπάρξει περί τα μέσα Ιουνίου με τον ΔΕΣΦΑ να αποκτά έτσι μια πρώτη εικόνα για το τι «μέλλει γενέσθαι», ενώ, όπως προαναφέρθηκε, η οριστικοποίηση της λίστας αναμένεται το φθινόπωρο.

σ