ΠΑΣΥΦΩΣ: Αύξηση ισχύος με πληρωμή της επιπλέον ενέργειας και επέκταση του virtual net metering για τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Μέτρα που διευκολύνουν την εγκατάσταση και λειτουργία των οικιακών φωτοβολταϊκών, όπως η αύξηση της ισχύος για το net metering και πληρωμή της επιπλέον ενέργειας, καθώς και ρυθμίσεις για την επέκταση του virtual net metering σε ιδιώτες και τη σύνδεση με περισσότερα ρολόγια, περιλαμβάνουν οι προτάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ).

Σύμφωνα με κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ως αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο Σύλλογος, εκπροσωπώντας 40.000 νοικοκυριά και άνω των 7.000 ενεργά μέλη, αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και την ανάγκη να δοθούν ουσιαστικά και δίκαια κίνητρα, προκειμένου να επεκταθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περισσότερες στέγες.

Συγκεκριμένα οι θέσεις του ΠΑ.ΣΥ.ΦΩΣ, κινούνται σε 3 άξονες και αφορούν:

  • Την αύξηση τη ισχύος και πληρωμή της επιπλέον ενέργειας για το net metering, ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εξασφαλίζει μέρος των εξόδων συντήρησης, ζημιών και ασφάλειας της εγκατάστασής του. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι πάροχοι μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από τη σύνδεση με την αυτοπαραγωγή, καθώς δεν επιβαρύνονται από ανάλογα κόστη. Επιπλέον τονίζεται πως εφόσον υπάρχει η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, δεν υπάρχει λόγος να μην επεκταθεί και για τα φωτοβολταϊκά στέγης.
  • Την επέκταση του virtual net metering, πέραν του επιπέδου περιφερειακής ενότητας, για σύνδεση με περισσότερα ρολόγια, με δυνατότητα κατ’ αυτό τον τρόπο να δοθεί λύση και στις ενεργειακές ανάγκες των πολυκατοικιών
  • Τον οικονομικό συμψηφισμό με σταθερή τιμή αποζημίωσης. Στην προκειμένη περίπτωση ο ΠΑ.ΣΥ.ΦΩΣ, εκφράζει τη διαφωνία του με την ισχύ των 6 KW, ζητώντας την επέκταση στα 20 KW με την απόσβεση να γίνεται στα 8 έτη, καθώς και την επέκταση της σύμβασης στα 25 τουλάχιστον έτη. Επιπλέον ζητάει πρόβλεψη ενοικίασης ακινήτου με έκδοση ξεχωριστού λογαριασμού κατανάλωσης στο όνομα του ενοικιαστή.

Όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, χρειάζεται να δοθούν από την πολιτεία εγγυήσεις για την τήρηση των συμβάσεων, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τηρηθεί με πολλές περικοπές και έκτακτες εισφορές, καθώς και να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κίνητρα, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ηλιακή ενέργεια από τους οικιακούς παραγωγούς.

Ειρήνη Καλογερή

ΠΑΣΥΦΩΣ: Αύξηση ισχύος με πληρωμή της επιπλέον ενέργειας και επέκταση του virtual net metering για τα οικιακά φωτοβολταϊκά