Ποια έργα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του REPowerEU - Τα 14+1 projects με τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει 7-8 δισ. ευρώ "νέο χρήμα"
Στην «τελική ευθεία» βρίσκεται η κατάρτιση της λίστας με τις ενεργειακές υποδομές που πρόκειται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για χρηματοδότηση μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress.
Αν και μεσολαβούν ακόμη αρκετές ημέρες ως την οριστική υποβολή της ελληνικής πρότασης στις Βρυξέλλες, ήτοι μετά την 1η Ιουλίου, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη βρίσκεται ήδη η λίστα των έργων που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ζητήσει η χώρα μας να χρηματοδοτηθούν από τα νέα κονδύλια που προβλέπει το σχέδιο REPowerEU που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν. Η λίστα περιλαμβάνει 14 έργα και μία δέσμη μέτρων και δράσεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κλειδώσει ο τελικός κατάλογος, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι να περιληφθούν όλα τα 14+1 έργα, με τα συνολικά προς άντληση κεφάλαια να φτάνουν περί τα 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχικές επιφυλάξεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα των δανείων, έχουν αρθεί και πλέον προσανατολίζεται προς την εξάντληση των διαθέσιμων κεφαλαίων, δηλαδή τόσο αυτών που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις όσο και αυτών που αντιστοιχούν σε δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις ανέρχονται στο 1 δις ευρώ και τα δάνεια σε 6-7 δις ευρώ, όπου, βέβαια, πρόκειται για χρήματα με πολύ χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής.
Ως εκ τούτου αθροίζεται μια σοβαρή «δύναμη πυρός» 7-8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων που προβλέπεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία έως το 2027, πράγμα που αποτελεί και το βασικό κριτήριο για να τύχουν χρηματοδότησης μέσω του REPowerEU.
Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε μαζί με τη μόχλευση το ποσό που θα πέσει στην οικονομία θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δις ευρώ.
Όπως αναφέρουν στο energypress αρμόδια στελέχη, το Υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να παρουσιάσει μια άρτια κοστολογημένη και αιτιολογημένη πρόταση, διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους, ώστε να λάβει το τελικό «πράσινο φως».
Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια του REPowerEU, κάθε κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της ένα δεδομένο χρονικό περιθώριο μερικών μηνών προκειμένου να καταθέσει στις Βρυξέλλες τις προτάσεις της για τα έργα που θέλει να χρηματοδοτηθούν, με την ελληνική πλευρά να επιδεικνύει ιδιαίτερη εγρήγορση και ετοιμότητα ως προς κατάρτιση της λίστας.
Ποιά είναι τα 14+1 έργα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μέχρι στιγμής διαμορφωθείσα ελληνική πρόταση, με σοβαρές πιθανότητες να είναι και η τελική, περιλαμβάνει τα εξής έργα και δράσεις:
- Αναβάθμιση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (δηλαδή του ΔΕΣΦΑ)
- Την εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης αερίου (FSU) στη Ρεβυθούσα
- Το FSRU της «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο
- Το project υδρογόνου BLUE MED. Αφορά στην παραγωγή «μπλε» υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και πλήρως ανανεώσιμου υδρογόνου.
- Το project υδρογόνου Green HiPo. Το Green HiPo προέρχεται από την Advent Technologies και αφορά την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από «πράσινο» υδρογόνο.
- Την Υπόγεια αποθήκη αερίου στο εξαντληθέν κοίτασμα της Ν. Καβάλας
- Την αναβάθμιση δυναμικότητας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB
- Την αναβάθμιση δυναμικότητας του αγωγού TAP
- Το δεύτερο FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη
- Την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
- Την νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας
- Την επέκταση του υποσταθμού στη Νέα Σάντα για την περαιτέρω διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ
- Τον διπλασιασμό της δυναμικότητας ηλεκτρικής αποθήκευσης της χώρας, για την περαιτέρω διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ
- Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο με πακτωμένες ανεμογεννήτριες
- Μέτρα και δράσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας
Αυτά τα τελευταία, στο νούμερο 15, αποτελούν ένα συνολικό πλέγμα με στόχο να βελτιώσουν τον δείκτη ενεργειακής εξοικονόμησης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Ως γνωστόν το REpowerEU δίνει έμφαση στη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κτιρίων, τόσο σε ιδιωτικά κτίρια (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) όσο και σε δημόσια κτίρια.
Ωστόσο, πέραν τούτου, το ευρωπαϊκό σχέδιο δίνει περιθώριο για στοχεύμενες παρεμβάσεις στα κτίρια με χρήση αντλιών θερμότητας και μεθόδων εξοικονόμησης και καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, ώστε να ελαχιστοποιήσει τόσο την ενεργειακή τους κατανάλωση όσο και το ανθρακικό τους αποτύπωμα, ζητήματα που για την ώρα, αποτελούν «βραχνά» για τους στόχους της ΕΕ σε ενεργειακή ασφάλεια και απανθρακοποίηση.
Μιχάλης Μαστοράκης | energypress