Φραγμό στο τσουνάμι αιτήσεων για έργα ΑΠΕ ψάχνει το Υπ. Ενέργειας.
Ζημιά στην ολοκλήρωση της στροφής της χώρας στην πράσινη ανάπτυξη μέσω των ΑΠΕ επιφέρει η έκρηξη των αιτήσεων στη ΡΑΕ για ανάλογα έργα, που δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται όλα σε πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το πρόβλημα αυτό, που αφέθηκε επί της ουσίας να γιγαντωθεί, αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης.
Σήμερα, το να εξασφαλίσει κάποιος Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ συνιστά μια πολύ απλή διαδικασία, που δεν εγγυάται ότι θα μετουσιωθεί σε υλοποίηση. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, το γεγονός ότι ο αιτών δεν υποχρεούται να επιδείξει ότι έχει εξασφαλισμένη τη γη, με συνέπεια να έχει παρατηρηθεί ενδιαφέρον για την ίδια περιοχή από δύο ή και τρεις υποψήφιους επενδυτές. Ή, ακόμη, να εμφανίζονται ως περιοχή εγκατάστασης του έργου προστατευμένες περιοχές και περιοχές Natura.
Πρόκειται για μια στρεβλή εικόνα, που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού συστήματος και παράλληλα δεν διευκολύνει τον ρυθμό επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έγκριση των σοβαρών επενδύσεων, αφού πρέπει να περάσουν όλες από αξιολόγηση. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, διαθέτουμε εν λειτουργία περί τα 10,5 GW ΑΠΕ, για να καλυφθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα χρειάζονται άλλα 19 GW ως το 2030, όταν οι αιτήσεις στη ΡΑΕ υπολογίζονται σε περίπου 100 GW.
Το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, προσανατολίζεται σε δύο άξονες για την επίλυση του προβλήματος. Από τη μία πλευρά, να ολοκληρωθεί μελέτη που θα αποτυπώνει σε ποιες περιοχές μπορούν να αναπτυχθούν έργα ΑΠΕ και από την άλλη, να θεσμοθετηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποθάρρυνση όσων αποβλέπουν απλά στην αποκόμιση κερδών από την πώληση αδειών.
Η μελέτη, που εκπονείται ήδη σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και το πόρισμα της θα παραδοθεί σε δύο μήνες, έχει στόχο να επανασχεδιαστεί ο γεωπληροφοριακός χάρτης που διαθέτει ο Ρυθμιστής, ώστε να απεικονιστούν: οι περιοχές αποκλεισμού, οι ζώνες ασυμβατότητας και αποστάσεις χωροθέτησης. Σήμερα στο χάρτη αυτό δεν αποτυπώνονται οι ζώνες αποκλεισμού για έργα ΑΠΕ.
Σημαντικό ρόλο στη νέα απεικόνιση αναμένεται να διαδραματίσουν, η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, καθώς και η εκπόνηση τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων. Ωστόσο, καθώς η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού τοποθετείται στα τέλη του 2022, σχεδιάζεται σε πρώτη φάση να «κουμπωθεί» πάνω στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ το ισχύον Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, που προβλέπει αποκλεισμούς, για να λειτουργήσει ως αρχικός «κόφτης».
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που αποτελούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον αρχικούς σχεδιασμούς για το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνουν την επιβολή εγγυητικής επιστολής από Τράπεζα, ως προϋπόθεση διατήρησης της άδειας, που θα προορίζεται όχι μόνο για τις νέες αιτήσεις ΑΠΕ αλλά και τις παλιές, για να γίνει, έτσι, το ζητούμενο ξεσκαρτάρισμα. Δεν είναι γνωστό ακόμη αν την εγγυητική θα κληθούν να καταβάλουν όλοι, ή μόνον αυτοί που δεν διαθέτουν εξασφαλισμένη γη, δηλαδή, δεν έχουν προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας ή παραχώρηση χρήσης γης. Στις σκέψεις που υπάρχουν είναι να επιβληθεί εγγυητική ύψους 20.000 ευρώ ανά MW για επενδύσεις άνω του 1 MW.
*euro2day.gr
8 Απριλίου 2021
energypress