"Πρασίνισε" το δίκτυο της Βρετανίας την Δευτέρα - Νέο ρεκόρ για τις ΑΠΕ.

08 04 2021 | 08:43

Το πιο πράσινο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατέγραψε το βρετανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στις 1pm την προηγούμενη Δευτέρα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κυριαρχούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την National Grid ESO (NGESO).

Ειδικότερα, η πυκνότητα άνθρακα της ηλεκτρικής ενέργειας – δείκτης για την μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται – έπεσε στα 39 γραμμάρια CO2 στις 5 Απριλίου, όντας το χαμηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η ηλιοφάνεια και οι θυελλώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με την μικρή ζήτηση λόγω αργίας του Καθολικού Πάσχα, επέτρεψαν στις ΑΠΕ να κυριαρχήσουν στο ενεργειακό μίγμα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στις 1 το μεσημέρι η αιολική ενέργεια κάλυπτε το 39% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας, τα ηλιακά το 21% και τα πυρηνικά το 16% - πράγμα που σημαίνει πως πηγές με μηδενικές εκπομπές άνθρακα κάλυπταν σχεδόν το 80% του εθνικού συστήματος σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με το renews.biz, το προηγούμενο ρεκόρ που έχει καταγραφεί είναι 46 γραμμάρια CO2 στις 14 Μαΐου 2020.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο Διευθυντής της NGESO Fintan Slye ανέφερε τα εξής: «Εντυπωσιακά νέα και ακόμη ένα δείγμα της εκπληκτικής ενεργειακής μετάβασης της Βρετανίας, όντας σε πορεία ετοιμασιών για να φιλοξενήσουμε το COP 26».

Πρόσθεσε ακόμη, πως τα ρεκόρ αυτά πραγματικά υπογραμμίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί προς την κατεύθυνση να καταστεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ουδέτερο άνθρακα μέχρι το 2025.

 

 

 

7 Απριλίου 2021

energypress