Οι επενδύσεις για… λιγότερη ενέργεια, το νέο «πράσινο» στοίχημα των μεγάλων funds

06 01 2024 | 10:48

Η πιο έξυπνη χρήση ενέργειας αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα των μεγαλοεπενδυτών σε όλο τον κόσμο με την Κίνα να πρωτοστατεί τα τελευταία επτά χρόνια. Το 2023 η βιομηχανία της ενεργειακής απόδοσης έφθασε τα 50,43 δις από 44 δις το 2016 ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη επένδυσαν 7,96 δις το 2023 έναντι 5,8 δις το 2016.

Πλέον οι επενδυτές δεν επικεντρώνονται μόνο σε πιο καθαρές λύσεις όπως είναι οι ΑΠΕ αλλά στρέφονται και σε επενδύσεις που σχετίζονται με την εξοικονόμηση και την μείωση της χρήσης ενέργειας. Διεθνείς κολοσσοί όπως η KKR, η Blackstone και η Brookfield κατευθύνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην μείωση της ενέργειας που σπαταλάται σε γραμμές συναρμολόγησης, σε κτίρια γραφείων, ακόμη και σε αγροκτήματα.

 

«Μέχρι στιγμής, οι άνθρωποι τείνουν σε μεγάλο βαθμό να επικεντρωθούν στο να κάνουν την προσφορά ενέργειας πιο πράσινη», δήλωσε ο Emmanuel Lagarrigue, συνεργάτης και συνεπικεφαλής της στρατηγικής για το κλίμα στον κολοσσό ιδιωτικών μετοχών KKR. «Αλλά υπάρχει επίσης πραγματική ευκαιρία για τη μείωση της ζήτησης».

Η δραστηριότητα της ενεργειακής απόδοσης προσελκύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές συστημάτων ΑΠΕ βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω των υψηλών επιτοκίων και των ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να κοιτάζουν προς την πλευρά της ζήτησης για την επιδίωξη αποδόσεων.

Το μειονέκτημα είναι παρόμοιο με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό έργο, με αρχικό κόστος και μια πληθώρα τεχνολογιών και εφαρμογών. Αυτό επικαλύπτει την απόδοση, καθώς οι εταιρείες συχνά αγνοούν την εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών όταν εξετάζουν το κόστος. Αλλά οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου δημιουργούν αυτόματα κίνητρα για τις εταιρείες και με τη σειρά τους προσελκύουν επενδύσεις.

Τα κεφάλαια δεν κατευθύνονται πλέον αμιγώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκτίμησε μιλώντας στο Bloomberg ο Jonathan Maxwell, ιδρυτής της Sustainable Development Capital LLC και σημείωσε ότι «η ενεργειακή απόδοση είναι η μεγαλύτερη και πιο αναξιοποίητη επενδυτική αγορά και μόλις ξεκινάει».
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το κλειδί για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων, αλλά υστερεί. Έως το 2022, σημειώθηκε επιβράδυνση στις βελτιώσεις της απόδοσης σε όλους τους τομείς εκτός από τις μεταφορές, όπου βοηθούν τα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η βελτίωση του ποσοστού χρήσης πρωτογενούς ενέργειας είναι περίπου 2% ετησίως, λιγότερο από το μισό από αυτό που χρειάζεται, λέει ο IEA. Τον περασμένο μήνα, στην διάσκεψη για το κλίμα COP28 συμφωνήθηκε η από κοινού συνεργασία για να διπλασιαστεί αυτός ο ρυθμός στο 4%.

Μέρος της αγοράς θεωρεί ότι η ενεργειακή απόδοση προσφέρει μία εναλλακτική (και κάποιοι την θεωρούν και συμπληρωματική) λύση για καθαρή ενέργεια ειδικά σε μια περίοδο όπου οι απόψεις για τις ΑΠΕ είναι συχνά αντικρουόμενες. Προσδοκία της αγοράς είναι να πεισθούν και οι σκεπτικιστές και να αποδεχθούν ότι η κατανάλωση λιγότερης ενέργειας δεν σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

 

(insider.gr)

δ