«Ενεργειακή» εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο – Αύριο η ομιλία της Λάιεν και οι προτάσεις της Κομισιόν για την κρίση - Ενεργειακή Απόδοση και ΑΠΕ σε συζήτηση και ψηφοφορία

Σήμερα συνεχίζεται η «ενεργειακή» συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περαιτέρω ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας εχθές Δευτέρα, συζητήσει τα θέματα ενεργειακής απόδοσης για την μείωση της κατανάλωσης, για να καταλήξουν την Τετάρτη στην ετήσια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «εφ’ όλης της ύλης» και την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Σήμερα Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή την αντίδραση της ΕΕ στη δραματική αύξηση των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αξιολογήσει τα πρόσφατα αλλά και τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ για την προστασία των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών κατά τον επόμενο χειμώνα. Σημειώνεται ότι σχετικό ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί στην επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας τον Οκτώβριο.

«Εφ’ όλης της ύλης» ομιλία την Τετάρτη

Ακολούθως την Τετάρτη το πρωί προγραμματίζεται η ετήσια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την «ατζέντα» να περιλαμβάνει το ενεργειακό κόστος, την προώθηση των ΑΠΕ, την χρηματοδότηση της Ουκρανίας και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Σε μια τελευταία εξέλιξη που «προδιαγράφει» τις απαντήσεις της Λάιεν ενώπιον των ευρωβουλευτών, είναι η αποκάλυψη του Bloomberg για το προσχέδιο του κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο, η Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη-μέλη του μπλόκ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» εισφορά σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022. Σημειώνεται ότι αύριο, η καθιερωμένη ετήσια ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν για τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής, συμπίπτει με την ανακοίνωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

Το ευρωκοινοβούλιο ενισχύει την εξοικονόμηση ενέργειας

Τα σχέδια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση κατανάλωσης έως το 2030 - στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55» - θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Η αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε από την επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου, θα αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ σε 45% έως το 2030. Σύμφωνα με την πρόταση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 16%, μέσω της αύξησης της χρήσης προηγμένων βιοκαυσίμων και μιας πιο φιλόδοξης ποσόστωσης για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης για την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση ­­- του νόμου που θέτει στόχους εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στην πρωτογενή όσο και στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο ζητά από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν συλλογικά μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 στην τελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 42,5% στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2007.

1