Χατ τρικ για τους στόχους του 2030, χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στις 04:30 το πρωί της 20ης Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για τη διοίκηση της ενεργειακής ένωσης, όπου συμφώνησαν να επιδιώξουν «όσο το δυνατόν νωρίτερα μια οικονομία καθαρού μηδενικού άνθρακα» μέσω προϋπολογισμού για τον άνθρακα και εθνικές στρατηγικές για το 2050.
Το Κοινοβούλιο έθεσε «κόκκινη γραμμή» - στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, (δηλαδή όπου οι εκπομπές και οι απορροφήσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα εξισορροπούνται.)
Αυτό άλλωστε συμβαδίζει με τη Συμφωνία των Παρισίων, η οποία ορίζει ότι οι καθαρές παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να φθάσουν σε μηδενικό επίπεδο στο «δεύτερο μισό του αιώνα».
Αλλά το Κοινοβούλιο έπρεπε να κάνει υποχωρήσεις, αφού ήταν αντιμέτωπο με «διστακτικά» κράτη μέλη.
Έτσι συμφωνήθηκε η συμβιβαστική τελική διατύπωση, ότι δηλαδή η ΕΕ θα επιδιώξει την καθιέρωση μιας οικονομίας καθαρού μηδενικού άνθρακα «όσο το δυνατόν νωρίτερα».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν αντίθετοι με την αναφορά μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας», δήλωσε ο κ. Claude Turmes, πράσινος ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο, ο οποίος ήταν ο κύριος διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου.
«Είναι ανεύθυνο τα κράτη μέλη να προσπαθούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού», δήλωσε ο Roland Joebstl, από την ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB). «Κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων δημιουργεί περαιτέρω βάρη για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.
Από την άλλη ο Miguel Arias Cañete, ο αρμόδιος Επίτροπος για Κλιματική Δράση, φάνηκε ικανοποιημένος από τον συμβιβασμό και το πανηγύρισε στο Twitter ονομάζοντας το «χατρικ», μετά τη συμφωνία για την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την περασμένη εβδομάδα και την ενεργειακή απόδοση χθες (19 Ιουνίου).
«Για πρώτη φορά θα έχουμε Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης, καθορισμένη στο βιβλίο κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς της ενεργειακής πολιτικής και θα ενσωματώνει την πολιτική για το κλίμα συμβατή με τη Συμφωνία των Παρισίων", δήλωσε ο κ. Cañete.
Η Συμφωνία προβλέπει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση στρατηγικής της ΕΕ, για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για το 2050, έως την 1η Απριλίου 2019, συμβατή με τη συμφωνία των Παρισίων, που θα λαμβάνει υπόψη δύο πράγματα:
- Τον υπόλοιπο «προϋπολογισμό άνθρακα» σε παγκόσμιο επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη "πολύ κάτω από τους 2 ° C" και κοντά στους 1,5 ° C. Και
- Σενάρια για τη συμβολή της ΕΕ προς το στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και αρνητικών εκπομπών στη συνέχεια.
Η ανάλυση της Επιτροπής θα δημοσιευθεί μετά την έκδοση της ειδικής έκθεσης της IPCC σχετικά με τον τρόπο επίτευξης του στόχου για την διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω του 1,5 ° C, που αναμένεται το φθινόπωρο.
Όπως εξήγησε ο κ. Turmes, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, παράλληλα με τα σχέδια του 2030 που έχουν ήδη δεσμευτεί να προετοιμάσουν.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (National Energy and Climate Plans (NECPs) για το 2030 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
«Και μέχρι τα τέλη του 2019, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν τόσο τα σχέδια του 2030 όσο και το 2050", ανέφερε ο Turmes στο EURACTIV, μια απαίτηση του Κοινοβουλίου που ικανοποιήθηκε.
«Υπήρχε μια μεγάλη χρονική ασυνέπεια και την διορθώσαμε», δήλωσε.
Το ενισχυτικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα:
Στην συνάντηση συμφωνήθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου 32% Ανανεώσιμες το 2030.
Η νέα Συμφωνία, για τα 28 κράτη μέλη προβλέπει πως θα πρέπει συλλογικά να επιτύχουν το 18% του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2022, το 43% μέχρι το 2025 και το 65% μέχρι το 2027, για να φτάσουν το 100% του στόχου το 2030.
«Μόλις φανεί ότι μια χώρα δεν είναι σε καλό δρόμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να «παρέμβει» και να ζητήσει τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο» εξήγησε ο Turmes, προσθέτοντας «αυτό θα μειώσει τους «τσαμπατζήδες», δηλαδή τις χώρες να βασίζονται σε άλλες για να γεμίσουν το δικό τους κενό.
Ένας παρόμοιος μηχανισμός συμφωνήθηκε για την ενεργειακή αποδοτικότητα για την οποία συμφωνήθηκε την προηγούμενη μέρα στόχος 32,5% για το 2030, με τα ίδια ενδιάμεσα έτη αναφοράς όπως και για τις ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή: 2022, 2025 και 2027.
Η μεγάλη διαφορά στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακ΄ςη αποδοτικότητας, είναι ότι η αξιολόγηση του κενού αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει επίσης σε μεγάλο βαθμό για πολιτικές πρωτοβουλίες για την κάλυψη του κενού αν υπάρξει - όπως μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, σήμανση και πρότυπα CO2 σε αυτοκίνητα ή κτίρια.
«Έτσι θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πολιτικά αν η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο ή όχι», δήλωσε ο Τούρμες, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός κάλυψης του κενού για την ενεργειακή απόδοση ήταν μια νίκη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τον συμφωνημένο ορισμό της αρχής της «Η Αποδοτικότητα Πρώτη» που πλέον πρέπει να συμπεριληφθεί στα εθνικά σχέδια κατά τη λήψη αποφάσεων για νέες υποδομές.
«Επιτέλους έχουμε έναν ορισμό του «Η Αποδοτικότητα Πρώτη». Και στα εθνικά σχέδια οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν πώς δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση στις επενδύσεις στις υποδομές και στα δίκτυα», ανέφερε ο Τούρμες.
Ο δυναμικός ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι εν τέλει το Κοινοβούλιο είχε "κερδίσει τα πάντα" εκτός από την ρητή αναφορά στην ημερομηνία του 2050 για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Αυτό, ανέφερε, αντικατοπτρίζει τις διαφωνίες ως προς το ποιος θα πρέπει να αποφασίσει για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική σε επίπεδο ΕΕ.
Ενώ το Κοινοβούλιο πιστεύει ότι πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο Τούρμες είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνούν.
«Πρέπει κάποτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να το διευκρινίσει", ανέφερε ο κ. Turmes, λέγοντας ότι αισθάνεται ότι αφαιρείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ενεργειακή πολιτική και την πολιτική του κλίματος, τις οποίες έχει «de facto».
20 Ιουν 2018)
Πηγή EURACTIV.com
Περισσότερα
Claude Turmes MEP: A net-zero emissions target by 2050 will be our red line
EU leaders take Brussels to task over 2050 low-carbon roadmap
Energy savings law limps across the finish line
Carbon Budget - Global Carbon Project
Carbon Budget - World Resources Institute
Carbon Budgets Explained - Carbon Tracker Initiativ
EU finalises new climate rules