Μπιρόλ: Να δοθεί προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

02 12 2022 | 10:57

Η παγκόσμια πρόοδος προς την κατεύθυνση της ενεργειακής απόδοσης επιταχύνθηκε φέτος ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ενέργειας και των διαταραχών στον εφοδιασμό καυσίμων, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετή για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε την Παρασκευή ο Φατίχ Μιρόλ, επικεφαλής τους Διεθνους Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

"Τα πετρελαϊκά σοκ της δεκαετίας του 1970 οδήγησαν σε μια μαζική ώθηση από τις κυβερνήσεις στην ενεργειακή απόδοση, με αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση των αυτοκινήτων, των συσκευών και των κτιρίων", ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ.

 

"Εν μέσω της σημερινής ενεργειακής κρίσης, βλέπουμε σημάδια ότι η ενεργειακή απόδοση έχει και πάλι προτεραιότητα", είπε.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, όπως οι αντλίες θερμότητας και η μόνωση κτιρίων, θα αυξηθούν κατά 16% φέτος στα 560 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Οι επενδύσεις αυτές οδήγησαν στο να χρησιμοποιείται η ενέργεια φέτος κατά 2% πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με πέρυσι, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των τελευταίων πέντε ετών, αλλά μικρότερο από το μέσο όρο του 4% ετησίως που, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, απαιτείται αυτή τη δεκαετία για να επιτευχθεί το σενάριο του 2050 για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

 

1