Να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο στις ΑΠΕ για να γνωρίζουν οι επενδυτές πως θα κινηθούν.

To 2020 θα αποτελέσει μια κομβική χρονιά για τον ενεργειακό τομέα και τις ΑΠΕ ιδιαίτερα, γιατί περιμένουμε να δούμε την τελική έκδοση του ΕΣΕΚ και του πλέγματος μέτρων πολιτικής για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του.

Παράλληλα, αναμένουμε την έναρξη εφαρμογής του Μοντέλου Στόχου, με τη σταδιακή εξοικείωση των παραγωγών ΑΠΕ στις υποχρεώσεις συμμετοχής στην αγορά, τη δραστηριοποίηση νέων ΦοΣΕ και την ενίσχυση του μεταξύ τους ανταγωνισμού. 

Τέλος, μεταξύ των προσδοκιών μας για το νέο έτος συγκαταλέγονται και οι εξαγγελθείσες θεσμικές παρεμβάσεις για τη δραστική απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ και η άρση των γραφειοκρατικών και λοιπών εμποδίων. 

Ειδικότερα για το αδειοδοτικό, προσδοκούμε σε στοχευμένες τομές, στον εντοπισμό των υπηρεσιών/σημείων συνοστισμού αιτημάτων με σκοπό την υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης τους, σε ευελιξία ως προς τις τροποποιήσεις/μεταβολές στοιχείων έργων αλλά και στον εξορθολογισμό τελών και εγγυοδοσίας με γνώμονα το χρόνο ολοκλήρωσης αδειοδότησης και το επίπεδο αποζημίωσης των νέων έργων.

Προσβλέπουμε επιπρόσθετα, σε νέες στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Οι επενδυτές, και ειδικά οι ξένοι, πρέπει να αισθάνονται ότι επιχειρούν σε ένα κράτος δικαίου που δεν φοβάται να προστατεύσει τις επενδύσεις, όπου υπάρχει ταχεία απονομή δικαιοσύνης και ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο. 

Οι ανησυχίες μας για το 2020 εντοπίζονται κυρίως στη δυνατότητα του ΕΛΑΠΕ να εξασφαλίζει απρόσκοπτα και έγκαιρα την πληρωμή των παραγωγών και στην ετοιμότητα της Διοίκησης να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενες ριζικές αλλαγές στο αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ.  

Δε μας φοβίζει το νέο τοπίο για τις ΑΠΕ (ένταξη στην αγορά, απώλεια προτεραιότητας στην κατανομή και μεσοσταθμικές τιμές αποζημίωσής στα επίπεδα της μέσης ΟΤΣ), ωστόσο περιμένουμε να δούμε άμεσα το σύνολο των κανόνων για τη λειτουργία τους μακροπρόθεσμα, και σε κάθε περίπτωση πέραν του μεταβατικού διαστήματος, ώστε να ειμαστε σε θέση να αποτιμήσουμε τόσο εμείς, όσο και οι φορείς δανειοδότησης, χωρίς παλινδρομίσεις και αποσπασματικά μέτρα, τα κόστη, τις χρεώσεις και τις ευκαιρίες από τη δραστηριοποίηση στις νέες αγορές. 

Ευχή μας είναι να επιτύχει το κράτος τους στόχους του στα ενεργειακά διότι τότε είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε κι εμείς τους δικούς μας!

---------------

*Ο κ. Λουκάς Λαζαράκης είναι Δ/νων Σύμβουλος της Nostira A.E. 

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για το 2020

 

 

 

 

energypress