Κάπρος: Αναγκαίες όλες οι μορφές αποθήκευσης - "Κλειδί" για την βιωσιμότητα τα υβριδικά έργα

Την άμεση συσχέτιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την αποθήκευση τόσο από τεχνολογική και τεχνική άποψη όσο και από οικονομική άποψη ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο renewable & storage forum του energypress.

Καθιστώντας εξαρχής σαφές σε ποιο σημείο βρισκόμαστε «κοιτώντας» τον κλάδο της αποθήκευσης, ανέφερε, χαρακτηριστικά πως στόχος είναι «να προετοιμάσουμε την πορεία ώστε η αγορά να μπορεί να πραγματώσει το δέσιμο των ΑΠΕ με την αποθήκευση».

Αποδεικνύεται στην πράξη, βάσει μετρήσεων και μοντέλων, η στενή σύνδεση των ΑΠΕ με την αποθήκευση ενέργειας και συγκεκριμένα η συσχέτιση ανάμεσα στο ποσοστό μεταβαλλόμενων ΑΠΕ και ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα, βαίνοντας προς το 2050 σε όρους διείσδυσης των ΑΠΕ, ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής ΑΠΕ είναι αυτό που πρέπει να αποθηκεύεται για την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

d

Υπό το πρίσμα αυτό, η βέλτιστη ισχύ αποθηκευτικών συστημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα θα πρέπει να έχει την εξής εξέλιξη (3 GW το 2030, 7 το 2040 και 12 το 2050).

Σημαντικό επίσης είναι να ειπωθεί πως η εν λόγω εγκατεστημένη ισχύς αποθηκευτικών μέσων δεν αφορά ή καλύτερα δεν γίνεται να αφορά μια μόνο τεχνολογία αλλά συνδυασμό όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών με την σταδιακή ανάπτυξή τους και την είσοδό τους στο σύστημα, όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, Power-to-X υπηρεσίες και υδρογόνο.

Μάλιστα οδεύοντας προς το 2050, όλες οι παραπάνω μορφές αποθήκευσης κρίνονται απαραίτητες σε σχέση με τον τότε βαθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, που αναμένεται να φτάνει το 85%, γεγονός που υπογραμμίζει σε κάθε τόνο πως η βιομηχανία του ηλεκτρισμού είναι οι ΑΠΕ.

«Διαβάζοντας» κανείς τις εξελίξεις στην αγορά αποθήκευσης σε συνδυασμό με τους στόχους που τίθενται σε ενέργεια και κλίμα, πρέπει να συνυπολογίσει μια ακόμη σημαντική εξέλιξη – ορόσημο. Όπως ανέφερε ο κύριος Κάπρος, η τεχνολογία έχει πλησιάσει στην κατάσταση όπου το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) από μονάδα ΑΠΕ (φ/β) με αποθήκευση είναι συγκρίσιμο αν όχι και χαμηλότερο από μια μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGTs), συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανάκτησης κεφαλαίου, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως υπογράμμισε «τελικός στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα πακέτο αποθήκευσης και ΑΠΕ και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, το οποίο να είναι dispatchable, δηλαδή να εκτελείται από τον διαχειριστή, να εκτελείται μέσα στο σύστημα του target model ως διμερές συμβόλαιο και ταυτόχρονα να έχει την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε κόστος απρόβλεπτων καταστάσεων και εξισορρόπησης».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο κ. καθηγητής έκανε εκτενή αναφορά στα ρυθμιστικά και νομοθετικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, πολλά εκ των οποίων «ταλανίζουν» και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, και για την ώρα «εμποδίζουν» τον δρόμο της αποθήκευσης προς την αγορά.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την εισήγηση του κ. Κάπρου και στα συνοδευτικά αρχεία την παρουσίαση

 

 

 

28 Νοεμβρίου 2020

energypress

 

Συνοδευτικα Αρχεια