Βουγιουκλάκης (GIZ): Πως μπορούν να συμμετέχουν συστήματα αποθήκευσης με σταθμούς ΑΠΕ στους διαγωνισμούς.

16 11 2020 | 08:26

Στη σύνδεση συστημάτων αποθήκευσης με σταθμούς ΑΠΕ και τους τρόπους συμμετοχής σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, αναφέρθηκε ο Γιάννης Βουγιουκλάκης, στέλεχος της GIZ, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο συνέδριο του energypress.gr για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας, «Renewable Storage Forum».

Όπως σημείωσε, «η ανάγκη αποθήκευσης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ωριαία συμμετοχή μη ελεγχόμενης παραγωγής. Οι διασυνδέσεις μπορούν να διαχειριστούν αυξημένη διείσδυση και ρευστότητα αλλά χρειάζονται και μονάδες αποθήκευσης, ικανές να μπορούν να αξιοποιήσουν τη στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι εισαγωγής μονάδων αποθήκευσης για έργα ΑΠΕ: οι αυτόνομοι διαγωνισμοί για σταθμούς ΑΠΕ με υποχρέωση μιας ελάχιστης χωρητικότητας αποθήκευσης, η απλή δυνατότητα να συμμετέχουν και αντίστοιχοι σταθμοί ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευση και τρίτον, η συμμετοχή αιολικών και φωτοβολταϊκών με προσμέτρηση κόστους - οφέλους που προσφέρουν οι μονάδες αποθήκευσης από τους σταθμούς αυτούς.

Ο κ. Βουγιουκλάκης παρουσίασε παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Πορτογαλία και η Γερμανία (όπου επιλέχθηκε η λογική του fixed premium, δηλαδή της εγγυημένης τιμής) και παρουσίασε προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσαμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουν ανταγωνιστικές διαδικασίες και στην Ελλάδα ενσωματώνοντας μονάδες αποθήκευσης.

«Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για να ενταχθούν τέτοιες τεχνολογίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με την ένταξη των σταθμών σταδιακά διασφαλίζεται και η επίτευξη στόχων του ΕΣΕΚ αλλά και η βελτίωση στη λειτουργία των ενεργειακών αγορών», κατέληξε ο κ. Βουγιουκλάκης.  

 

 

13 Νοεμβρίου 2020

energypress