Απροετοίμαστοι οι Αμερικανοί ασφαλιστές για καταστροφές από την κλιματική αλλαγή.

26 05 2018 | 14:59

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ δεν έχουν προσαρμόσει τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια ή να αρνηθούν την κάλυψη σε περιοχές υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε.

Με προβλέψεις που εκτιμούν μεγαλύτερα του μέσου όρου χτυπήματα τυφώνων, χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ασφαλιστική κάλυψη ή να την χάσουν εντελώς, δήλωσε η ερευνητική μελέτη του Καναδά που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Management.

Σύμφωνα με ευρεία επιστημονική συναίνεση, η αλλαγή του κλίματος αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών συνθηκών, από τους τυφώνες μέχρι τις πλημμύρες. Πέρυσι, τρεις τυφώνες καταγράφηκαν στον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική, προκαλώντας ζημιές  δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα ως "ανωμαλίες καιρικών φαινομλενων" και όχι άμεσα συσχετισμένα με την αλλαγή του κλίματος", σύμφωνα με τη μελέτη.

"Οι ασφαλιστές που αγνοούν την κλιματική αλλαγή θα πρέπει για να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες, να αυξήσουν τα επιτόκια ή να αποσύρουν την κάλυψη από περιοχές υψηλού κινδύνου", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jason Thistlethwaite.

Οι ασφαλιστικές ζημιές είχαν φτάσει σε υψηλά επίπεδο μεταξύ 2004 και 2014, σύμφωνα με μια ανάλυση που πραγματοποίησε το 2015 ο αντασφαλιστικός οίκος Swiss Re. Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν αντασφάλιση για να ελαχιστοποιήσουν τον δικό τους κίνδυνο.

Με τις αυξήσεις σε ζημίες που σχετίζονται με τις καταιγίδες, οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να αποχωρήσουν από τον χώρο, ή να χάσουν επενδυτές, δήλωσε ο Thistlethwaite.

Μία συρρικνούμενη ασφαλιστική αγορά θα αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές, είπε.

Και όλα αυτά μέσα στην περίοδο που κυριαρχούν οι Ατλαντικοί τυφώνες (1 Ιουνίου- 30 Νοεμβρίου) για την οποία έχει προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους του State University του Κολοράντο  ότι θα έχει περιστατικά  "πάνω από το μέσο όρο".

15 Μαΐου 2018

Του Sebastien Malo

Πηγή: Thomson Reuters Foundation News

Περισσότερα:  Climate Change General    Natural Disasters    Extreme Weather        Adapting to climate Change