Αναθεωρείται το ΕΣΕΚ με πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ – Ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΝ για απλοποίηση της αδειοδότησης.

Σε κεντρική πολιτική της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναδεικνύεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο ήδη κινείται προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, μετά τις τελευταίες παρατηρήσεις της Κομισιόν πως οι στόχοι του για τη διείσδυση των ΑΠΕ δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του κειμένου έθετε μεταξύ άλλων για το 2030 ως στόχο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να είναι στο 32% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Πηγές θέλουν, ότι κινούνται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας – αναμένεται τον Οκτώβριο – ώστε στο τέλος του χρόνου να έχει επικαιροποιηθεί το κείμενο και να αποτελέσει πια τον τελικό μπούσουλα στη νέα μεταλιγνιτική εποχή.

Πως θα επιτευχθεί όμως, αυτός ο στόχος;

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ θα διευκολυνθεί από την ταχύτερη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όπως έγραψε χθες το energypress, ήδη έχουν ανοίξει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και την Κομισιόν για την επίσπευση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το κλείσιμο σταθμών.

Ήδη η νέα διοίκηση της δημόσιας εταιρίας προχωρά σε ανάθεση μελέτης κόστους – οφέλους ως προς τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων προκειμένου να αποφασίσει για το ποιες τελικά θα αποσύρει.

Έτσι, οι ΑΠΕ κερδίζουν έδαφος στην παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ ταυτόχρονα προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η ανάληψη μίας ακόμη δράσης του υπουργείου ΠΕΝ στο συγκεκριμένο χώρο. Πηγές του energypress, θέλουν να έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα μελετήσει και θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα μείωσης και απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ. Ο μέσος χρόνος, σήμερα, ανέρχεται στα επτά χρόνια, και ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο είναι να πέσει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι τα δύο χρόνια αδειοδοτικής διαδικασίας.

Η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ θα επιτευχθεί επίσης, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η είσοδος επενδυτή θα δώσει ώθηση στο επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάσταση και οι υποδομές των δικτύων αποτελούν ένα από τα σημαντικά εμπόδια για τους παραγωγούς προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις. 

 

 

21 Αυγούστου 2019

energypress