Από εβδομάδα η απόφαση του ΥΠΕΝ για τη νέα μεθοδολογία επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ - Επεται η απόφαση της ΡΑΕ - Ανακατανομή των χρεώσεων, προς αύξηση οι αγροτικές.
Ανακατανομές χρεώσεων για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών, θα έχει πιθανότατα η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας που θα υιοθετέι τη νέα κοινή μεθοδολογία της Κομισιόν για τον επιμερισμό του ΕΤΜΕΑΡ, και η οποία αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα και μετά.
Κάποιες κατηγορίες με χαμηλό ΕΤΜΕΑΡ, όπως για παράδειγμα οι αγρότες, πιθανόν να δουν αυξήσεις στις χρεώσεις τους, δίχως ωστόσο η ανακατανομή να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις υπόλοιπες, όπως λένε αρμόδιες πηγές. Εχουν προηγηθεί συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για τις επιπτώσεις της νέας μεθοδολογίας στις διάφορες κατηγορίες, ενώ ειδικά για την βιομηχανία, ισχύουν από φέτος μειωμένες χρεώσεις, με απόφαση των κοινοτικών υπηρεσιών.
Το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί για το ΕΤΜΕΑΡ είναι συγκεκριμένο, ανέρχεται γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, και με τις υφιστάμενες χρεώσεις, η συλλογή του καθίσταται εφικτή. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα συνεχίσει να ισχύει, τώρα που αναζητούνται τρόποι να μειωθεί η χρέωση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει σύντομα την νέα μεθοδολογία, βάσει της οποίας η ΡΑΕ θα προσδιορίσει και τις χρεώσεις ανά κατηγορία, βάζοντας στην εξίσωση τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), μετά και την σχετική εκκαθάριση.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα 184 εκατ ευρώ στα οποία υπολογίζει ο ΔΑΠΕΕΠ το πλεονάσμα του ΕΛΑΠΕ για το τέλος του χρόνου, μετά την αφαίρεση του αποθεματικού, ύψους 70 εκατ ευρώ, είναι λογιστικό.Ταμειακά ο ΕΛΑΠΕ έχει έλλειμμα και αφορά σε μεγάλο βαθμό τους απλήρωτους λογαριασμούς των καταναλωτών προς την ΔΕΗ.
Οσο για την εκκαθάριση από πλευράς ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ), αυτή βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, και απομένουν μόνο κάποιες μικρές εκρεμμότητες. Τέτοια είναι η εκκαθάριση σχετικά με το ΠΧΕΦΕΛ, της χρέωσης δηλαδή των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, η οποία έπαψε να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2019, λόγω ακριβώς της ύπαρξης πλεονάσματος στο “πράσινο” λογαριασμό.
Σε αυτό το κλίμα, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα ως το ορόσημο της 24 Σεπτεμβρίου (εξαμηνιαία αποτελέσματα ΔΕΗ συν έκθεση ορκωτού εκτιμητή), και την αγορά ΑΠΕ να ανησυχεί για δικαστικές εκρεμμότητες από το παρελθόν, το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου αναμένεται να είναι καθοριστικό.
Προς το παρόν η απάντηση στην εξίσωση "με ποιο τρόπο η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα εξουδετερώσει μια αύξηση στα τιμολόγια", δεν φαίνεται να έχει βρεθεί. "Είναι νωρίς για να απαντήσει κανείς σε αυτή την άσκηση, εξάλλου το ΥΠΕΝ δεν φαίνεται να έχει ακόμη καταλήξει στο ακριβές ποσοστό της αύξησης των τιμολογίων", απαντά στο “Energypress”, άνθρωπος με γνώση των διεργασιών, και παραπέμπει στην επόμενη εβδομάδα.
Προς ώρας πάντως, όσο και αν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ αναζητούν εκείνη την "χρυσή τομή", που θα αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους - δηλαδή τους καταναλωτές, την ΔΕΗ αλλά και τους παραγωγούς ΑΠΕ- οι μέχρι τώρα συναντήσεις δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Όταν αφαιρούνται χρήματα από κάποιο κωδικό, πρέπει να αναπληρωθούν από κάποιον άλλο, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται πως θα γίνει.
13 Aυγούστου 2019
energypress