Γκούτης (ΕΑΓΜΕ): Διαθέτουμε διαπιστωμένα κοιτάσματα σε σημαντικά στρατηγικά και κρίσιμα ορυκτά για την πράσινη μετάβαση και τις νέες τεχνολογίες (vid)

22 07 2024 | 09:27

Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου στην πράσινη μετάβαση και τις νέες τεχνολογίες αναλύθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «BraveNewGreece» με τίτλο «BraveNewMetals», στην οποία φιλοξενήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), κ. Διονύσης Γκούτης.

Στην εκπομπή περιγράφηκε, ακόμα, πως ο κρυμμένος στο ελληνικό υπέδαφος «θησαυρός» μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

 

Ο κ. Γκούτης είχε, μεταξύ άλλων, την δυνατότητα να «συστήσει» την ΕΑΓΜΕ η οποία «αποτελεί τον επίσημο θεσμικό φορέα της χώρας για την έρευνα και την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών» ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί και έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο να συμβάλει καταλυτικά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες όσον αφορά στον εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών».

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ αφού αναφέρθηκε στην ευεργετική επίδραση των ορυκτών στην καθημερινότητα του πολίτη κατέληξε: «Διαθέτουμε διαπιστωμένα κοιτάσματα σε σημαντικά στρατηγικά και κρίσιμα ορυκτά όπως είναι ο βωξίτης, ο χαλκός και το νικέλιο. Καθώς και μια ακόμη σειρά ορυκτών, τα οποία οφείλουμε και να διερευνήσουμε ώστε να αυξήσουμε τα αποθέματά τους και να τα αξιοποιήσουμε καταλλήλως».

Δείτε εδώ την τοποθέτηση του κ. Γκούτη (0.20 – 0.30, 4.30 – 5.10, 07.04 – 07.27, 14.32 – 15.03).

γ