Θετικά βλέπει η αγορά την κοινωνικοποίηση του 50% του κόστους σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ - Οι παρατηρήσεις των ηλεκτροπαραγωγών, της ΔΕΗ και του ΕΣΗΑΠΕ

Υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος για την κοινωνικοποίηση κατά 50% του κόστους σύνδεσης χρηστών στο σύστημα μεταφοράς τάχθηκαν εκπρόσωποι της αγοράς, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ, για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ισόποσος επιμερισμός του κατασκευαστικού κόστους των έργων σύνδεσης των παραγωγών ή των καταναλωτών ΥΤ στο σύστημα, έχει θεσπιστεί με τον νομό 4951/2022 και αναμένεται να ενσωματωθεί στον Κώδικα του συστήματος μεταφοράς. Όπως είχε γράψει πρόσφατα το energypress, το ζήτημα αυτό αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Ρυθμιστή.

 

Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ τοποθετήθηκε θετικά ως προς το ισχύον πλαίσιο, προκρίνοντας ταυτόχρονα ορισμένες διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωσή του, ώστε να απαλειφθούν τυχόν ασάφειες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η εταιρεία ζητάει να μην εξαιρείται το κόστος για την απόκτηση της νόμιμης χρήσης της γης, για την έκδοση τυχόν απαιτούμενων αδειών, καθώς και το συνολικό τίμημα που ο χρήστης καταβάλει στον Διαχειριστή στο πλαίσιο της σύμβασης σύνδεσης. Τονίζει δε, πως κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για το στόχο μελλοντικής διείσδυσης ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς.

Από την πλευρά του ο ΕΣΗΑΠΕ, υποστηρίζοντας τις προτάσεις του ΑΔΜΗΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα ήταν ασυνεπές να θεωρηθεί ότι τα έργα ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς ενέργειας για τη σύνδεση παραγωγών/καταναλωτών στην υψηλή και υπερυψηλή τάση, είναι ανταποδοτικά, ενώ τα έργα επέκτασης του συστήματος (ιδίως όταν πρόκειται για σύνδεση σταθμών ΑΠΕ), τα οποία αποτελούν τη λογική και τεχνική συνέχεια των έργων ενίσχυσης και αυτονόητη προϋπόθεση για τη σύνδεση των σταθμών πράσινης ενέργειας στο σύστημα μεταφοράς, δεν είναι ανταποδοτικά.»

Όπως προσθέτει ο Σύνδεσμος, είναι απολύτως αναγκαίο να εκτιμηθούν σωστά οι αρνητικές επιπτώσεις που θα επέφερε τυχόν αλλαγή του επιμερισμού του κόστους σύνδεσης, στην υλοποίηση των αναπτυσσόμενων έργων που έχουν συμπεριλάβει στο business plan τους την κοινωνικοποίηση κατά 50%.

Αντιστοίχως, η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής σημειώνει ότι, ο επιμερισμός του κόστους κατά 50% από τον ΑΔΜΗΕ τίθεται ως κανόνας και αποτελεί θεσμοθετημένη νομοθετική πράξη. Υπό αυτό το πρίσμα η τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΜΗΕ οφείλει να μην έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του νόμου.

Επιμέρους παρατηρήσεις κατέθεσε και η Aquila, σχετικά με τον προσδιορισμό του κόστους που επωμίζεται ο Διαχειριστής. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνει πρόσθετες ή έκτακτες επιδοτήσεις στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου, αυτό δε συνιστά λόγο απομείωσης του ποσοστού του κόστους που ανακτά.

 

φ