Στα 3 Γιγαβάτ έφτασαν τα αιτήματα για bypass όρων σύνδεσης λόγω υπογραφής βιομηχανικών PPAs – Στα επίπεδα των 1,5 Γιγαβάτ αυτά που θα πάρουν έγκριση από το ΥΠΕΝ
Με το φιλτράρισμα των διμερών συμβάσεων που υποβλήθηκαν μέχρι την Παρασκευή, 16 Απριλίου, στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ, προχωρά η διαδικασία εφαρμογής του μέτρου του υπουργείου για τη χορήγηση κατά απόλυτη προτεραιότητα όρων σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ τα οποία προορίζονται για την τροφοδοσία εγχώριων βιομηχανιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα «πράσινα» PPAs που κατατέθηκαν αθροίζουν ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος περί τα 3,8 Γιγαβάτ. Καθώς η Υπουργική Απόφαση για τις σειρές προτεραιότητας προβλέπει απόκλιση ισχύος 20% (ώστε να μπορέσουν να λάβουν προσφορές σύνδεσης περισσότερα έργα), οι υποβληθείσες συμβάσεις «μεταφράζονται» στη δέσμευση συνολικού ηλεκτρικού «χώρου» περί τα 3 Γιγαβάτ.
Ωστόσο από το φιλτράρισμα -ώστε να διαπιστωθεί αν οι αιτήσεις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του μέτρου- πολύ πιθανά το επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο θα μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Μία από αυτές τις προϋποθέσεις, για παράδειγμα, είναι πως για κάθε PPA θα πρέπει να αποτυπώνονται οι ενεργειακές ανάγκες του off-taker, με υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας της διμερούς σύμβασης, σχετικά με την απολογιστική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία τρία έτη λειτουργίας του. Όπως έχει γράψει το energypress, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα «πράσινα» PPAs με πλήρεις «φακέλους» πιθανόν να "προσγειωθούν" σε ένα χαρτοφυλάκιο στα επίπεδα των 2 Γιγαβάτ.
Θα "κόψει" το ΥΠΕΝ
Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να προτεραιοποιήσει βιομηχανικά PPAs τα οποία αντιστοιχούν σε ένα portfolio ΑΠΕ περί τα 1,5 Γιγαβάτ, μέσω Υπουργικής Απόφασης που προβλέπεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σχετικά με τα έργα που θα επωφεληθούν του «bypass».
Εξάλλου, σκοπός του υπουργείου με τη θέσπιση του μέτρου είναι να μπορέσουν εγχώριες βιομηχανίες να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα πλεονεκτήματα που δίνουν τα «πράσινα» PPAs για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους, και όχι να δρομολογηθούν νέα έργα ΑΠΕ με διαδικασίες fast-track. Επομένως, η παράκαμψη των σειρών προτεραιότητας θα εφαρμοστεί σε τέτοια έκταση, ώστε να καλύπτεται ο παραπάνω στόχος.
Όπως έχει γράψει το energypress, από την ισχύ που θα καθορίζει η Υπουργική Απόφαση, για τα έργα τα οποία θα κάνουν χρήση του bypass, προβάδισμα θα έχουν τα έργα της πρώτης κατηγορίας (ΔΕΗ με Βιοχάλκο και ΤΙΤΑΝ), ενώ το υπόλοιπο της ισχύος θα δοθεί στα έργα της δεύτερης. Η ιεράρχηση των έργων της δεύτερης ομάδας (και επομένως ποια θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του bypass) θα εξαρτηθεί από το πόσο θα είναι αυτό το υπόλοιπο ισχύος, καθώς και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου που έχει υπαχθεί σε αυτήν.
Στο ενδεχόμενο που το χαρτοφυλάκιο ξεπερνά το διπλάσιο του υπόλοιπου ισχύος της Υπουργικής, τότε η ιεράρχησή τους θα γίνει κατά χρονική προτεραιότητα από την παλαιότερη προς την νεότερη ημερομηνία έναρξης εκτέλεσης των συμβάσεων.
Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει κατά χρονική προτεραιότητα από την παλαιότερη προς την νεότερη ημερομηνία, με βάση την πιο πρόσφατη ημερομηνία υποβολής των ΡΡΑs στην Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων.
(φωτογραφία: freepik.com)