Λύση στον γρίφο για τα «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας αναζητά το ΥΠΕΝ – Σενάριο διαγωνισμών ΑΠΕ, με υποχρέωση σύναψης διμερών συμβολαίων για μέρος της ισχύος

Σχέδιο το οποίο θα επιτρέψει στη βιομηχανία να αξιοποιήσει τα «πράσινα» PPAs για να αποκτήσει μακροπρόθεσμη ορατότητα για το ενεργειακό της κόστος, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές τροφοδοσίας σε διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα, αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, το υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθεί δέσμευση σε έργα ΑΠΕ που θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση σε επόμενους διαγωνισμούς, να υπογράψουν διμερείς συμβάσεις για μέρος της ισχύος τους με βιομηχανικούς καταναλωτές. 

Υπενθυμίζεται ότι αν και έχει ήδη δρομολογηθεί η ενεργοποίηση των πρώτων «πράσινων» PPAs από ενεργοβόρους καταναλωτές, στην πορεία εμφανίστηκαν μία σειρά από προκλήσεις, ξεκινώντας κατ΄ αρχάς από τον δραστικό περιορισμό του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου». Για να μπορέσουν νέα έργα να λάβουν όρους σύνδεσης, όπως έχει γράψει το energypress, μία από τις λύσεις που προωθεί το υπουργείο είναι να αυξηθεί στο 50% ο στατικός περιορισμός έγχυσης για καινούρια φωτοβολταϊκά, όπως και να επιβληθεί στοχευμένα σε καινούρια ηλιακά πάρκα η προσθήκη μπαταρίας. 

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα βάσει των οποίων έχουν συναφθεί διμερείς συμβάσεις ανάμεσα σε παραγωγούς ΑΠΕ και βιομηχανικούς καταναλωτές. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμβάσεις υπογράφηκαν λαμβάνοντας υπόψη πως τα φωτοβολταϊκά θα υπόκεινται σε περιορισμό έγχυσης στο 72% της μέγιστης ισχύος τους, έναντι του 50% που πρόκειται τελικά να ισχύσει. 

Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η αλλαγή σκηνικού για τα νέα φωτοβολταϊκά που προορίζονται για PPAs και τα οποία θα υποχρεωθούν να προσθέσουν μπαταρία (για να κατακυρώσουν ηλεκτρικό «χώρο»). Κι αυτό γιατί οι μονάδες αποθήκευσης έχουν ακόμη υψηλό κόστος, το οποίο όπως είναι φυσικό θα μετακυλισθεί στο κόστος ανάπτυξης των ηλιακών πάρκων. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για αναθεώρηση προς τα πάνω της τιμής στην οποία «κλείδωσαν» τα PPAs. 

Μάλιστα, στα παραπάνω εμπόδια έρχεται επίσης να προστεθεί και το πρόσφατο αρνητικό «σήμα» της Κομισιόν, για το ελληνικό αίτημα για το μοντέλο Green Pool. Επομένως, χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για τη συγκράτηση σε ανταγωνιστικά επίπεδα του κόστους των «πράσινων» PPAs που συνάπτουν εγχώριες βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, καλύπτοντας μέρος του κόστους διαμόρφωσης (shaping cost) της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, στο προφίλ κατανάλωσης των βιομηχανιών έντασης ενέργειας. 

«Απάντηση» στις παραπάνω προκλήσεις, όπως μεταφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υβριδικό σχήμα διαγωνισμών, όπου τα έργα ΑΠΕ που θα διεκδικούν λειτουργική ενίσχυση, θα δεσμεύονται για τη σύναψη διμερών συμβολαίων με βιομηχανικούς καταναλωτές, για ένα μέρος της ισχύος τους. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η σχετική εξέταση βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, χωρίς να έχει προχωρήσει η επεξεργασία της υποψήφια φόρμουλας εφαρμογής του μέτρου. 

Όπως προσθέτουν πάντως, σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το ότι ένα παρόμοιο μοντέλο έχει ήδη υιοθετήσει η Ισπανία, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Επίσης, το μοντέλο αυτό θα ενισχύσει κατακόρυφα τη «δεξαμενή» των παραγωγών ΑΠΕ που έχουν κίνητρο για τη σύναψη PPAs, κάτι που θα επιτρέψει στις βιομηχανίες να συνάψουν διμερείς συμβάσεις με ανταγωνιστικές τιμές. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα παρόμοιο σχήμα είχε επεξεργαστεί πριν από περίπου μία 2ετία η ΡΑΑΕΥ, προχωρώντας σε σχετική εισήγηση προς το ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με την πρόταση της Αρχής, κάθε έργο που θα «περνούσε» από μία τέτοια δημοπρασία, θα έπρεπε να συνάπτει «πράσινα» PPAs για το 50% της ισχύος του, το μισό της οποίας θα αφορούσε διμερή συμβόλαια με καταναλωτές έντασης ενέργειας. 

 

 

 

σ