Με διαγωνισμό για το «Κρήτη 1» θα ανοίξει ο κύκλος των παραχωρήσεων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Ανταποδοτικά οφέλη στους πολίτες με απευθείας δωρεάν ρεύμα
Από το ανατολικότερο οικόπεδο της Κρήτης θα ξεκινήσει το «εγχείρημα» των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για το οικόπεδο «Κρήτη 1» περί το 2026-2027, όπου βάσει του σχεδίου της ΕΔΕΥΕΠ, προβλέπεται να αναπτυχθεί πλωτός αιολικός σταθμός.
Αν και ακόμη εκκρεμούν οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να κάνει από κάπου την αρχή προκειμένου να λειτουργήσει ως «πιλότος» για τις επόμενες προκηρύξεις, όπως ανέφερε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας χθές στο συνέδριο Clima 21.
Ως γνωστόν, όλα τα πρότερα βήματα προκειμένου να φτάσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών βρίσκονται σε εξέλιξη με πρώτο χρονικό «ορόσημο», μετά τις ευρωεκλογές, όταν και αναμένεται να εγκριθεί και να υπογραφεί το Σχέδιο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΥΠΕΝ, η ΣΜΠΕ είναι σχεδόν έτοιμη, έχουν γίνει διαβουλεύσεις και έχουν ληφθεί υπόψη παρατηρήσεις που κατατέθηκαν και απομένει το στάδιο της έγκρισης.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την σύσταση και την μετοχική σύνθεση του SPV της ΕΔΕΥΕΠ, της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα «τρέξει» τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι νομοθετικά θεσπίστηκε με το τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε πριν το Πάσχα στη Βουλή, ενώ οι διαγωνισμοί αναμένεται, βάσει σχεδιασμού να προκηρυχθούν εντός του έτους και αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ΣΜΠΕ.
Από την πλευρά του το Υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη, όπως ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης, να επιταχύνει συνολικά τις διαδικασίες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ευνοϊκό επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται σήμερα και ωστόσο ενδεχόμενα «προσπεράσει» υπό το βάρος του διεθνούς ανταγωνισμού σε περίπτωση που η χώρα καθυστερήσει κι άλλο.
Έτερο ζήτημα αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το «σκεπτικό» του ΥΠΕΝ να κλείνει προς την απευθείας απόδοση αυτών στους πολίτες, παρά μέσω μηχανισμού που θα ελέγχει η τοπική διοίκηση είτε σε επίπεδο Δήμων είτε σε επίπεδο Περιφερειών.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο εξετάζει την παροχή πολύ φθηνού έως και δωρεάν ρεύματος στις τοπικές κοινωνίες που γειτνιάζουν στα πάρκα με σκοπό, επί του πρακτέου και άμεσα, να αντιληφθούν και να δουν τα οφέλη που δύναται να αποκομίσουν από την ανάπτυξη τέτοιων έργων. Άλλωστε, όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας, το κεντρικό σχέδιο έχει καταρτιστεί και εν συνεχεία βελτιωθεί και διορθωθεί με τρόπο ώστε η εγκατάσταση και λειτουργία των θαλάσσιων αιολικών σταθμών να μην θίγει άλλες δραστηριότητες.
Παπασταματίου: Η στενή συνάφεια της κοινωνικής συναίνεσης με την αδειοδότηση
Αναφερόμενος στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, αναφέρθηκε στη ανάγκη να προχωρήσει το υφιστάμενο σχέδιο ως έχει προκειμένου να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις, να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικοί περιορισμοί καθώς και να υπάρξει ειδική μέριμνα ως προς το κομμάτι της κοινωνικής συναίνεσης.
Αναλυτικότερα, όπως επισήμανε, οι στόχοι μετά το 2030, όπου μιλάμε προοδευτικά για 17 GW έως το 2050, προσκρούουν στην «στενότητα» του θαλάσσιου χώρου που περικλείεται εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι συνδέονται εν τοις πράγμασι «με γεωπολιτικά ζητήματα που προφανώς ξεπερνούν τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ και χρειάζεται να γίνει σχετική σύσταση στους αρμόδιους προκειμένου να μεθοδεύσουν πιθανές λύσεις». Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Παπασταματίου στάθηκε στο κομμάτι της κοινωνικής συναίνεσης, υπογραμμίζοντας τόσο την ανάγκη εξαντλητικού διαλόγου με τις επιχειρήσεις όσο και στη συσχέτιση της με το κομμάτι της αδειοδότησης.
Ως προς το τελευταίο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ένας πολίτης δεν χρειάζεται να γνωρίζει ότι από την πληθώρα GW που συνωστίζονται στις λίστες της ΡΑΕ, θα υλοποιηθεί μόλις ένα 2.5% και τα υπόλοιπα θα μείνουν στα χαρτιά». Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει με ευθύνη του κράτους να ξεκαθαριστεί η κατάσταση κι αυτό περνάει μέσα από το κομμάτι της αδειοδότησης και συγκεκριμένα ένα πλαίσιο που μέσα σε ένα εύλογο διάστημα θα δίνει μια οριστική απάντηση στο οποιοδήποτε αίτημα.