ENTSO-E: Δυνάμει πρωταγωνιστής η Ελλάδα στην αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού στη ΝΑ Ευρώπη – Στα 15 δις οι επενδύσεις μέχρι το 2050

Την σημασία της Ελλάδας ως προς την αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο ENTSO-E στο Σχέδιο Ανάπτυξης των υποδομών διασύνδεσης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι, αν και αυτή την στιγμή, μονάχα η Ιταλία έχει αναπτύξει τέτοια έργα, εντούτοις, οι στόχοι για το 2040 και το 2050 είναι αρκετά φιλόδοξοι σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. «Μερικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα οδηγήσουν την περιοχή στην επίτευξη των στόχων της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ακόμη ότι αναμένεται τα υπεράκτια αιολικά να λειτουργήσουν με περισσότερες ώρες πλήρους φορτίου εν συγκρίσει με τα χερσαία αιολικά και επομένως, σε μια τέτοια περίπτωση, η λειτουργία του δικτύου σε πραγματικό χρόνο καθίσταται ευκολότερη υπό αυτές τις συνθήκες σε σχέση με μια κατάσταση με περισσότερα χερσαία αιολικά.

Επιπρόσθετα, οι περιβαλλοντικές μελέτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λιγότερες προκλήσεις και προβλήματα στη θάλασσα σε σχέση με την στεριά. Αναμφισβήτητα, όπως αναφέρει,  η υπό εξέταση περιοχή διαθέτει ισχυρό αιολικό δυναμικό και τα νέα υπεράκτια πάρκα μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας να επιτύχει τους στόχους για το 2050 και να καταστεί κλάδος μηδενικών εκπομπών τόσο στη περιοχή όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Σλοβενία. Σημειώνεται ότι οι πέντε πρώτες χώρες έχουν θέσει στόχους ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δύο που δεν έχουν θεσπίσει κάτι αντίστοιχο. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση του ENTSO-E στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης Υποδομών διασύνδεσης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ευρώπη, όπου συμμετείχε και ο ΑΔΜΗΕ.

δ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του διαχειριστή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης τόνισε, κατά την ομιλία του, την ανάγκη να προωθηθεί ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων υπερυψηλής τάσης τεχνολογίας HVDC (συνεχούς ρεύματος). Αυτό θα επιτρέψει την ενσωμάτωση πρόσθετων έργων ΑΠΕ με ειδική έμφαση στην αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού που εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρό στις θαλάσσιες λεκάνες της περιοχής μας.

Να προσθέσουμε ακόμη ότι οι υπολογισμοί του ENTSO-E για την περιοχή (South and East Offshore Grids) προβλέπουν ότι θα χρειαστούν υποδομές μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 8.7, 19.2 και 28.3 GW το 2030, 2040 και 2050, αντίστοιχα, καλύπτοντας συνολικά 1,600 χιλιόμετρα. Οι συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται μέχρι το 2050 μπορούν να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, αναλογιζόμενοι μονάχα τις υποδομές μεταφοράς για την διασύνδεση των αιολικών μονάδων που θα αναπτυχθούν στη θάλασσα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ENTSO-E για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

γ