IRENA: Ανεπαρκής η τρέχουσα ανάπτυξη των ΑΠΕ - Τι προβλέπει το σενάριο του Οργανισμού για το τέλος της δεκαετίας
Το στόχο για τριπλασιασμό της ισχύος ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας, περιλαμβάνουν οι συστάσεις του IRENA, προκειμένου να πιαστούν οι κλιματικοί στόχοι.
Ο οργανισμός τονίζει ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η τρέχουσα ανάπτυξη των τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης κρίνεται ανεπαρκής, τόσο σε ταχύτητα, όσο και σε μεγέθη, για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.Έτσι, σύμφωνα με το σενάριο του 1.5°C, που παρουσίασε στο World Energy Transitions Outlook 2023, έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη πράσινη ισχύς παγκοσμίως χρειάζεται να υπερτριπλασιαστεί, από τα 3.382 GW το 2022, στα 11.174 GW.Έτσι, σύμφωνα με το σενάριο του 1.5°C, που παρουσίασε στο World Energy Transitions Outlook 2023, έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη πράσινη ισχύς παγκοσμίως χρειάζεται να υπερτριπλασιαστεί, από τα 3.382 GW το 2022, στα 11.174 GW.
Διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Όπως τονίζει η έκθεση, οι χώρες με υψηλότερο δυναμικό ΑΠΕ και πιο ώριμες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να στοχεύουν σε μεγαλύτερη αύξηση ανανεώσιμης ισχύος και μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η ισχύς ΑΠΕ κρίνεται σημαντικό να επεκταθεί ταχύτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι, οι G20 θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά την αγορά των φωτοβολταϊκών, αφού η συνολική ισχύς προβλέπεται στα 4 530 GW. Παράλληλα, στον κλάδο των offshore αιολικών, η μεγαλύτερη αύξηση εγκαταστάσεων θα λάβει χώρα στην Κίνα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Νέες τεχνολογίες και δομικές αλλαγές
Κατά συνέπεια, τα μελλοντικά συστήματα ενέργειας αναμένεται να ενσωματώνουν ένα ευρύ φάσμα ανανεώσιμων πηγών, με ξεχωριστό ρόλο για κάθε τεχνολογία, αλλά την κυριαρχία φωτοβολταϊκών και αιολικών.
Αυτό θέτει νέες προκλήσεις για τις λειτουργίες του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την υιοθέτηση νέων στρατηγικών και μηχανισμών, όπως η απόκριση ζήτησης, σημειώνει έκθεση.
Επίσης με την ανάπτυξη τεχνολογιών που υποστηρίζουν την ευελιξία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ταμιευτήρων και αντλησιοταμίευσης, αποθήκευσης ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και συνδυασμού τεχνολογιών.