IRENA: Μικρή αύξηση στο κόστος κεφαλαίου των ΑΠΕ αναμένεται ως το 2025 - Που βρίσκεται η Ελλάδα

Το κόστος κεφαλαίου για τις τεχνολογίες ΑΠΕ αξιολογεί ο οργανισμός IRENA σε νέα του έκθεση, δίνοντας βάση στις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια ως το 2025.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το WACC για τα φωτοβολταϊκά και για τα αιολικά βρισκόταν στο 4,1% το έτος 2021. Συγκριτικά, στη Γερμανία ήταν μόλις 1,3%, στην Ισπανία 3,6%, στην Ιταλία 3,1% και στην Τουρκία 7,5%.

Όπως επισημαίνει ο IRENA, το κόστος κεφαλαίου (CoC) είναι ένα πολύ σημαντικό μέγεθος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα φ/β και τα χερσαία αιολικά μια αύξησή του από το 2% στο 10% αντιστοιχεί σε αύξηση 80% της τιμής του ηλεκτρισμού.

Με ορίζοντα το έτος 2025, οι συμμετέχοντες στην έρευνα του IRENA βλέπουν μικρές αλλαγές στο κόστος κεφαλαίου. Στην Ευρώπη προβλέπεται άνοδος κατά 0,27% στα φωτοβολταϊκά και κατά 0,1% στα χερσαία αιολικά με μείωση 0,29% στα υπεράκτια αιολικά.

Στα φωτοβολταϊκά αναμένονται αυξήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ στα αιολικά προβλέπεται άνοδος στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

 

 

σ