"Ειδική περίπτωση" η Ελλάδα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τον ΙΕΑ - Μέσω των ΑΠΕ θα επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου του 2030

Τεράστια υποχώρηση σημείωσαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας από το 2005 ως το 2021, όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα περισσότερο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας παρά των πράσινων πολιτικών.

Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην ειδική του έκθεση για την Ελλάδα, τόσο οι συνολικές εκπομπές, όσο και οι εκπομπές ανά παραγόμενη κιλοβατώρα ηλεκτρισμού περιορίστηκαν δραστικά όλα αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκπομπές/KWh έπεσαν από τα 791,6 γρ./ΚWh σε 342,4 γρ./KWh και ήταν η πέμπτη πιο έντονη μείωση μεταξύ όλων των μελών του οργανισμού. Στις γενικότερες εκπομπές η μείωση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να ξεπεράσει κατά πολύ η χώρα μας τον εθνικό στόχο του 2020 (έχοντας -56% στο ETS και -28% στις εκπομπές πλην του ETS) και αφετέρου να φτάσει να αποτελεί μια "ανωμαλία" σε σύγκριση με άλλες οικονομίες και μέλη του ΙΕΑ.

Ο οργανισμός τονίζει σχετικά ότι εφόσον η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε απότομες αυξήσεις των εκπομπών της. "Η Ελλάδα πιθανώς να χρειαστεί να επεκτείνει τη φιλοδοξία της ώστε να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο του 55% για το 2030", αναφέρεται σχετικά.

Κυρίαρχη η ηλεκτροπαραγωγή στις ελληνικές εκπομπές

Στην έκθεση σημειώνεται ότι το έτος 2020 το 43% των εκπομπών εντάσσονταν στο ETS και αφορούσαν κατά 63% την ηλεκτροπαραγωγή και κατά 36% τη βιομηχανία. Από το υπόλοιπο 57% (εκτός ETS), το 39% αφορούσε τις μεταφορές και το 19% τη βιομηχανία.

Με βάση τις προτάσεις του ΙΕΑ, η εντονότερη μείωση στα χρόνια που θα ακολουθήσουν ως το 2030 θα μπορέσει να προέλθει από τις ΑΠΕ (11,8 εκατ. τόνοι). Η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτήρια μπορεί να αποσβέσει άλλους 2,99 εκατ. τόνους με τα κατάλληλα μέτρα, ενώ πολύ χαμηλότερη είναι η συνεισφορά του εξηλεκτρισμού (0,19 εκατ. τόνοι) και των βιοκαυσίμων στις μεταφορές (0,43 εκατ. τόνοι).

 

 

 

σ