ΙΕΑ: Τριπλάσιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ θα χρειαστούν ετησίως ως το 2030 για το στόχο της συγκράτησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου

Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 0,9% το 2022, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά με 36,8 δισ. τόνους, όπως αναφέρει ο ΙΕΑ σε νέα του έκθεση.

Οι εκπομπές που σχετίζονται με τη χρήση γης παρέμειναν σταθερές, ενώ οι αντίστοιχες που αφορούν την ενέργεια αυξήθηκαν, αν και ήταν χαμηλότερες από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι το "παράθυρο" για διατήρηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου ως το 2100 κλείνει ταχύτατα.

Ο ΙΕΑ παρατηρεί ότι η πρόοδος των ανανεώσιμων τεχνολογιών και των νέων πολιτικών μείωσαν κατά 1 βαθμό Κελσίου την πρόβλεψη για το 2100. Αν οι δεσμεύσεις των κρατών τηρηθούν πλήρως και εγκαίρως, τότε θα οδηγήσουν σε μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,7 βαθμούς μέχρι τότε.

Το ερώτημα πλέον είναι τι πρέπει να συμβεί βραχυπρόθεσμα για να τεθεί ο πλανήτης σε μια τροχιά συμβατή με τον 1,5 βαθμό.

Ο ΙΕΑ υπολογίζει ότι οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ διεθνώς θα πρέπει να τριπλασιαστούν ετησίως ως το 2030, αγγίζοντας τα 1.200 γιγαβάτ. Αντίστοιχα, τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να φτάσουν το 60% των νέων πωλήσεων και το μερίδιο των φορτηγών μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να φτάσει το 35%.

Ακόμη μια διάσταση είναι η αποδάσωση που θα πρέπει να εκμηδενιστεί λογιστικά ως το 2030.

Τέλος, ο ΙΕΑ υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε ένα σενάριο όπου θα ξεπεραστεί ελαφρώς ο στόχος του 1,5 βαθμού, θα χρειαστεί δέσμευση άνθρακα με έργα της τάξης των 1,2 γιγατόνων ως το 2030, από 0,3 γιγατόνους που σχεδιάζονται σήμερα.

δ