Παπαθανασίου: Έως 2,5 GW αντλησιοταμίευση και 1000 MW μπαταρίες το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης με διείσδυση ΑΠΕ 80% - Τι δείχνει νέα μελέτη του ΕΜΠ

Ποιο είναι το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης, χωρίς περιορισμούς ανάπτυξης ανά τεχνολογία και ποιες οι πρόσθετες ανάγκες μπαταριών, επιπλέον των ήδη εγκεκριμένων σχημάτων στήριξης, αποτελούν τα δύο βασικά ερωτήματα που απαντάει νεότερη μελέτη ΕΜΠ, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σταύρος Παπαθανασίου, μιλώντας, νωρίτερα στο 4ο Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress.

Συγκεκριμένα, στόχος της μελέτης είναι να αποτυπώσει ποιες είναι οι ανάγκες αποθήκευσης του Ελληνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ της τάξης του 80% σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ με ορίζοντα το 2030.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, για greenfield ανάπτυξης, το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης περιλαμβάνει συνολικά 2,5 – 3 GW/ 17-21 GWh αποθηκευτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αντλησιοταμίευση, το βέλτιστο μέγεθος της τεχνολογίας προσδιορίζεται στα 2000-2500 MW/8-h και αντίστοιχα για τις μπαταρίες έως 1000 MW/2-3h.

Επιπρόσθετα, οι βασικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από την μελέτη αφορούν στα εξής:

Αναγκαία η ανάπτυξη σταθμών υψηλής χωρητικότητας για βέλτιστο αποτέλεσμα. Η επαρκής χωρητικότητα είναι προϋπόθεση για την χρονική μετάθεση παραγωγής ΑΠΕ (διαχείριση συμφόρησης και μείωση περικοπών).

Βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης οδηγεί σε χαμηλές περικοπές ΑΠΕ (<5% ανά τεχνολογία. Η επιδίωξη μηδενικών ή εξαιρετικά χαμηλών περικοπών (<2%) δεν συνιστά βέλτιστη επιλογή.

Βέλτιστο μέγεθος όχι ιδιαίτερα «έκτυπο». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τυχόν αποκλίσεις στον όγκο αποθήκευσης του συστήματος δεν συνεπάγονται μεγάλη διαφοροποίηση του οφέλους.

Ωστόσο, η επιδίωξη μεγάλου όγκου αποθήκευσης μειώνει το συνολικό όφελος. Με τις θεωρήσεις της μελέτης, θετικό όφελος υφίσταται για αποθήκευση έως 6 GW/34 GWh

Τέλος, αναγκαίος όρος για την επίτευξη του βέλτιστου μείγματος είναι η στήριξη των επενδύσεων, ωστόσο, όπως σημειώθηκε, όχι σε υπερβολικό βαθμό. Μάλιστα, ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο όγκος αποθήκευσης πολύ πάνω από το βέλτιστο αυξάνει σημαντικά την αναγκαία ενίσχυση, ιδίως υπό τις τρέχουσες συνθήκες υψηλού επενδυτικού κόστους.

1