Παπαθανασίου: Πολυδιάστατη η αποθήκευση – Να δοθεί έμφαση στην ενσωμάτωση μονάδων στην κατανάλωση

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της αποθήκευσης στο εσωτερικό εγκαταστάσεων είτε παραγωγής ΑΠΕ είτε κατανάλωσης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΜΠ, υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΕΝ για το πλαίσιο αποθήκευσης, Σταύρος Παπαθανασίου, μιλώντας νωρίτερα σε πάνελ του συνεδρίου Renewable & Storage Forum με τίτλο «Η αποθήκευση ενέργειας στη πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος σε θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο».

Ειδικότερα, ο κ. Παπαθανασίου απαρίθμησε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΕΝ για το πλαίσιο της αποθήκευσης.

Αρχικά, όπως ανέφερε, έχει γίνει κατορθωτό να μπει μια «τάξη» σε ορισμένα θεμελιώδη ρίσκα των μονάδων αποθήκευσης όπως είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, πράγμα που αν και σήμερα δεν φαίνεται, ωστόσο θα κατανοηθεί η σημασία του μόλις ξεκινήσει η ανάπτυξη και υλοποίηση των μονάδων. Δεύτερο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι έχουν μπει σε μια σειρά τα σχήματα ενίσχυσης.

«Υπάρχει προσδοκία εσόδων από την αγορά ωστόσο δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι επενδύσεις αυτές θα είναι bankable», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την στιγμή έχουν εγκριθεί μια σειρά σχήματα και περιμένουν την υλοποίησή τους στο εσωτερικό της χώρας. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να έχουν την μορφή της επιδότησης ή του ετήσιου equity.

Ένα ακόμη «θεμελιώδες» που έχει μπει σε σειρά είναι τα υβριδικά έργα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπου βρίσκεται σε ισχύ το καινούργιο μοντέλο στη βάση των ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Κλείνοντας την σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Παπαθανασίου στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία να ιδωθεί η αποθήκευση ως ένα πολυδιάστατο θέμα που δεν αφορά μονάχα τα μεγάλα έργα που προκρίνονται πχ μέσω του RRF αλλά ως συστατικό στοιχείο που πρέπει να βρεθεί παντού στο ηλεκτρικό σύστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης τόσο πίσω από τον μετρητή και τις ΑΠΕ όσο και στην κατανάλωση. Μάλιστα ως προς την τελευταία κατηγορία, σημείωσε πως πρέπει να γίνουν σημαντικά και αρκετά ακόμη βήματα.

Από την άποψη αυτή, όπως ανέφερε, κριτήριο πρέπει να αποτελέσει η ενεργειακή χωρητικότητα δηλαδή να μετακινηθούμε από την «πλειοδοσία των μεγαβάτ στις πόσες μεγαβατώρες χρειαζόμαστε».

1