Μαύρος: Στρατηγική επιλογή το άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια - Στόχος να κατασκευάσουμε το 50% της νέας ισχύος ΑΠΕ στη χώρα τα επόμενα χρόνια

Συνέχεια φιλοδοξεί να δώσει η ΔΕΗ στην δραστηριότητά της στην περιοχή των Βαλκανιών μετά το deal με την ιταλική Enel για τα «asset» της τελευταίας στη Ρουμανία τόσο με επενδύσεις όσο και με νέες συμφωνίες, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας σε webinar του The Energy Circle με θέμα «Τα Ηλιακά Projects μετασχηματίζουν το ενεργειακό τοπίο της περιοχής».

Ειδικότερα, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου που περιλαμβάνει έργα όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ με μια σημαντική γεωγραφική διασπορά τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Έμφαση, όπως ανέφερε ο ίδιος, δίνεται στις γειτονικές χώρες βόρεια της Ελλάδας, και συγκεκριμένα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, προαναγγέλλοντας νέες «θετικές» ειδήσεις μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Ενδεικτικό της δραστηριότητας του Ομίλου στον κλάδο της «πράσινης» ενέργειας είναι ο στόχος να κατασκευάσει το 50% της νέας ισχύος που θα προστεθεί στη χώρα τα επόμενα χρόνια έως το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή, ο Όμιλος διαθέτει ένα pipeline έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος σχεδόν 11 GW, ενώ σε 3-4 χρόνια από τώρα σκοπεύει να κατασκευάσει έργα ΑΠΕ 5 GW. Προσθέτοντας σε αυτά τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της επιχείρησης που βρίσκονται σε λειτουργία, το συνολικό δυναμικό ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ αναμένεται να φτάσει τα 10 GW μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.

Αυτή την στιγμή, η Επιχείρηση μετράει περισσότερα από 600 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ σε φάση κατασκευής βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος που ξεπερνά τα 1000 MW. Με βάση τα παραπάνω, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα επιτευχθεί ο στόχος «ορόσημο» των 5 GW.

Ένας ακόμη πυλώνας της στρατηγικής της μεγαλύτερης επιχείρησης ηλεκτρισμού στη χώρα είναι η πρόθεσή της να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας, ικανή να καταστεί «ηγέτης» στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή.

Τέλος, σχολιάζοντας το deal που έχει συναφθεί με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE, ο Κωνσταντίνος Μαύρος επισήμανε πως αποτελεί «ορόσημο» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ίδια την ΔΕΗ. Αυτό γιατί μια τέτοια συμφωνία, της τάξης του 1.3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις, συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» για την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα για την ίδια την ΔΕΗ, βελτιώνοντας σημαντικά την θέση της στην διεθνή αγορά.

1