Σχεδόν βέβαιο το σπάσιμο του φράγματος των 1,5 C την επόμενη 5ετία
Από το κακό στο χειρότερο φαίνεται να οδεύει η κλιματική αλλαγή εξαιτίας της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να λάβει αποφασιστικά μέτρα που θα θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων αντί για την κερδοφορία της βιομηχανίας.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε σε τροχιά υπέρβασης του φράγματος των 1,5 C της πλανητικής θερμοκρασίας την επόμενη 5ετία, γεγονός που θα έχει σοβαρές συνέπειες στο κλίμα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού, κατά 98% θα δούμε έως το 2027 την πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με νέες θερμοκρασίες ρεκόρ και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ευάλωτα οικοσυστήματα.
Η υπέρβαση του κρίσιμου ορίου του 1,5 C, για το οποίο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να έχει τρομερές και μη αναστρέψιμες συνέπειες, θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινή, σύμφωνα με την έρευνα του WMO. Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση των ανθρώπινων επιπτώσεων στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα και θα στείλει τον κόσμο μας σε «αχαρτογράφητη περιοχή», προειδοποίησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Οι χώρες διεθνώς έχουν δεσμευτεί, βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015, να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μετά τις εισηγήσεις των επιστημόνων κατά τις οποίες η άνοδος της θερμοκρασίας πέρα από αυτό το επίπεδο θα προκαλούσε έναν χείμαρρο καταστροφικών και δυνητικά μη αναστρέψιμων επιπτώσεων.
Ο καθηγητής Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση δεν σημαίνει ότι θα υπερβούμε μόνιμα τον 1,5 C που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισίου, η οποία αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, ο WMO ηχεί συναγερμό ότι θα παραβιάζουμε το επίπεδο των 1,5 C σε προσωρινή βάση με αυξανόμενη συχνότητα» τα επόμενα χρόνια.
Οι μέσες παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το όριο των 1,5 C. Ο υψηλότερος μέσος όρος τα προηγούμενα χρόνια ήταν 1,28 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Νέα θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο κατά τους καύσωνες του περασμένου έτους, αλλά αυτά τα υψηλά ίσως είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η κλιματική κατάρρευση και ο αντίκτυπος του δυναμικού μετεωρολογικού συστήματος Ελ Νίνιο (El Niño) συνθέτουν ένα μείγμα δημιουργίας καυσώνων παγκοσμίως.
Το Ελ Νίνιο είναι μέρος ενός ταλαντευόμενου καιρικού συστήματος που αναπτύσσεται στον Ειρηνικό. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο κόσμος βρισκόταν στην αντίθετη φάση, γνωστή ως Λα Νίνια (La Niña), η οποία είχε αρνητική επίδραση στις αυξήσεις της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο.
Καθώς η La Niña τελειώνει και ένα νέο El Niño αναπτύσσεται, υπάρχει 98% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι το πιο καυτό που έχει καταγραφεί, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.
Η Αρκτική θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, και αυτό φαίνεται να έχει αντίκτυπο στα καιρικά φαινόμενα και συστήματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του jet stream, το οποίο έχει διαταράξει τον καιρό σε όλο το βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία χρόνια.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης η πιθανότητα υπάρξουν λιγότερες βροχοπτώσεις φέτος στον Αμαζόνιο, την Κεντρική Αμερική, την Αυστραλία και την Ινδονησία. Αυτά είναι ιδιαίτερα άσχημα νέα για τον Αμαζόνιο, όπου οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ένας φαύλος κύκλος υπερθέρμανσης και αποψίλωσης των δασών θα μπορούσε να μετατρέψει την περιοχή από τροπικό δάσος σε συνθήκες που μοιάζουν με σαβάνα.