Νέα έρευνα: Για άνοδο θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμούς Κελσίου απαιτούνται ετησίως 400 GW σε αιολικά και φ/β

31 05 2022 | 10:40

Δεν υπάρχει δρόμος για το net-zero στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του αιώνα χωρίς την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η βασική διαπίστωση μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές από δανέζικα και γερμανικά πανεπιστήμια, λέγοντας πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζονται ετησίως 400 GW ηλιακών και αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2025 έως το 2035.

Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας μοντελοποίησαν τον «οδικό χάρτη» του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος για την επίτευξη του «net zero» και για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, με την βοήθεια συναδέλφων τους από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιοδικό Joule.

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται να ενισχυθεί προκειμένου να φιλοξενήσει το πλήθος των στοχαστικών ΑΠΕ που απαιτούνται. Η τεχνολογία Power-to-X, συμπεριλαμβανομένου της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, θα χρειαστεί να τροφοδοτήσει βαριές βιομηχανίες, αερομεταφορές, ναυτιλία και μεταφορές βαρέων οχημάτων.

 

Νέα έρευνα: Για άνοδο θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμούς Κελσίου απαιτούνται ετησίως 400 GW σε αιολικά και φ/β