Τι σημαίνουν οι χαμηλές τιμές στους διαγωνισμούς ΑΠΕ;

Παρά το γεγονός ότι τα ώριμα έργα που μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ΑΠΕ είναι σχετικά περιορισμένα, οι πρώτες ενδείξεις από τις χθεσινές δημοπρασίες δείχνουν ότι δημιουργείται μια σαφής τάση «επιθετικών» προσφορών και μείωσης των τιμών.

Πρόκειται καταρχάς για μια «ψήφο εμπιστοσύνης» των επενδυτών, ξένων και Ελλήνων, προς την οικονομία της χώρας, καθώς κάθε προσφορά εμπεριέχει την εκτίμηση του προσφέροντος για τις προοπτικές του κλάδου αλλά και της χώρας.

Το γεγονός ότι φτάσαμε σε «επίπεδα Ευρώπης» όσον αφορά τις προσφορές, αντανακλά επιπλέον τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω μείωση του κόστους εξοπλισμού, αλλά και βελτίωσης της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων.

Παρόλα αυτά, μαζί με την αισιοδοξία καταγράφεται και έντονος σκεπτικισμός στον κλάδο των αιολικών και των φωτοβολταϊκών, για τις εξελίξεις από εδώ και πέρα.

Οι βασικές πληροφορίες πάντως που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του energypress (μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις) είναι οι εξής:

Αιολικά

Στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή στο διαγωνισμό των αιολικών, είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 55 ευρώ τη Μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 65,15 ευρώ τη Μεγαβατώρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό της ισχύος που εκχωρήθηκε να κινήθηκε στα χαμηλά επίπεδα της διαδικασίας.

Αιολικά έργα τους πέρασαν μεταξύ άλλων η ΤΕΡΝΑ, η ΡΟΚΑΣ, η Πορτογαλική EDPR , η VOLTERRA, η OSTRIA κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τρίτη κατηγορία ανήκουν αιολικά μεγαλύτερα των 3 MW και μικρότερα των 50 MW. Συμμετείχαν 14 έργα ισχύος 281,65 MW που διεκδικούσαν δημοπρατούμενη ισχύ 160,94 MW. Τιμή εκκίνησης 79,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Ιουλίου οι τιμές κινήθηκαν από 68,18 €/MWh έως 71,93 €/MWh. Μεσοσταθμική τιμή επιλεγέντων έργων: 69,53437 €/MWh

"Μικρά" φωτοβολταϊκά

Στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή στα «μικρά» φωτοβολταϊκά μέχρι 1 MW, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η χαμηλότερη τιμή που «πέρασε» ήταν στα 64 ευρώ/MWh, ενώ προσφορές στα 69 ευρώ/MWh "μπήκαν" οριακά. 

Συμμετείχαν 180 έργα ισχύος 102,19 MW που διεκδικούσαν δημοπρατούμενη ισχύ 61,95 MW, με τιμή εκκίνησης 81,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Ιουλίου οι τιμές κινήθηκαν από 75,87 €/MWh έως 80 €/MWh. Μεσοσταθμική τιμή επιλεγέντων έργων: 79,0196 €/MWh

Η εικόνα του διαγωνισμού διαμορφώθηκε κυρίως από έργα μεταξύ 500 KW και 1 MW για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική να λάβουν σταθερή τιμή με βάση την ΟΤΣ. 

Αντίθετα οι διαγωνισμοί και το σχετικό κόστος (τέλος συμμετοχής ΡΑΕ και εγγυητικές ΡΑΕ) για έργα έως 500 KW δεν έχουν πλέον νόημα αφού ο κανόνας του 1,1 x μΟΤΣν-1 δίνει εκτός διαγωνισμού τιμή 66 ευρώ/MWh για τα πάρκα που θα υπογράψουν σύμβαση με ΔΑΠΕΕΠ και θα συνδεθούν εντός του 2019.  Για τα 100άρια μάλιστα ο ίδιος κανόνας προβλέπει προσαύξηση 1,2 δηλαδή η τιμή φθάνει στα 72 ευρώ/MWh.

"Μεγάλα" φωτοβολταϊκά

Καλύτερες τιμές σε σχέση με εκείνες των "μικρών" φωτοβολταϊκών, εξασφάλισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές που "πέρασαν" έργα τους στο διαγωνισμό για τα "μεγάλα" φωτοβολταϊκά, δηλαδή τα πάνω από 1 MW. Οι τιμές κινήθηκαν από την οροφή των 71,9 ευρώ /MWh, για μια σημαντική μερίδα έργων με συνολική ισχύ περί τα 35 MW και "έπεσαν" μέχρι και τα επίπεδα των 63 ευρώ / MWh.

Σε υψηλές τιμές πήρε 4 έργα ο όμιλος της solar cells και σε ικανοποιητικές, λίγο κάτω από τα 70 ευρώ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν φωτοβολταϊκά μεγαλύτερα του 1 MW και μικρότερα των 20 MW. Συμμετείχαν 27 έργα ισχύος 151,32 MW που διεκδικούσαν 86,47 MW. Τιμή εκκίνησης 71,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Ιουλίου οι τιμές κινήθηκαν από 62,97 €/MWh έως 71 €/MWh. Μεσοσταθμική τιμή επιλεγέντων έργων: 63,81281 €/MWh

 

11 Δεκεμβρίου 2018

Πηγή: energypress