Αμυράς: Εξετάζουμε να μπούν στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» όπου απαγορεύονται οι ΑΠΕ, Φαλακρό Όρος, Κόχυλας, Ερύμανθος, Μαίναλο, Πάρνωνας και Δίκτη

(upd: 15:16) Στη διαδικασία συλλογής στοιχείων σχετικά με τις υφιστάμενες άδειες ΑΠΕ σε μια ομάδα βουνών της χώρας, προκειμένου να εξεταστεί η ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο των "Απάτητων Βουνών" βρίσκεται το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους του υπουργείου. Η ύπαρξη, στις περιοχές αυτές, αδειοδοτημένων έργων, θα αποτελέσει παράγοντα για να μην ενταχθούν, δηλώνουν στο energypress οι ίδιοι κύκλοι και φέρνουν το παράδειγμα του Κόχυλα στη Σκύρο, όπου υπάρχει αδειοδοτημένη επένδυση αιολικών. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να μπεί στα "Απάτητα Βουνά" ένα μέρος κάποιου βουνού που μελετάται, εκεί όπου χρήζει ιδιαίτερης προστασίας η βιοποικιλότητα, και το υπόλοιπο βουνό να μην μπεί.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Την πρόθεση του ΥΠΕΝ να εμπλουτίσει, με 6 ακόμα περιοχές, τον κατάλογο των «Απάτητων Βουνών» στα οποία, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς, μιλώντας σε ημερίδα για τις ΑΠΕ που γίνεται στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα ο κ. Αμυράς είπε:

«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη, θεσμοθέτησε τα «Απάτητα Βουνά», μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου κάποια βουνά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υψηλότερης προστασίας, όπως η απαγόρευση διάνοιξης δρόμου ή τεχνητής επιφάνειας. Τέτοια είναι ο Σμόλικας, η Τίμφη, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Όρη, το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, μία μεγάλη περιοχή στα Άγραφα και το Σάος στη Σαμοθρακη.

Σας ενημερώνω σήμερα ότι, επιπλέον θα μπουν και το Φαλακρό Όρος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο  Ερύμανθος στην Αχαΐα, το Μαίναλο στην Αρκαδία, ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία και το όρος Δίκτη στο Λασίθι».

Υπενθυμίζεται ότι στη δημιουργία κατηγορίας "απάτητα βουνά" προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιανουάριο, προσδιορίζοντας τις περιοχές εκείνες όπου απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Οι εν λόγω περιοχές υπάγονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ στις εν λόγω περιοχές, αφενός μεν απαγορεύεται στο εξής να εκδοθούν άδειες, αφετέρου το ΥΠΕΝ υποδεικνύει ότι όσες άδειες έχουν εκδοθεί στις συγκεκριμένες περιοχές θα ανακληθούν.

Κατά τα λοιπά, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο κ. Αμυράς «Η Ελλάδα έχει από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην ανάπτυξη ΑΠΕ, ενδεικτικά από τις 100 αιτήσεις επιλέγονται οι 6. Έχουμε κάνει βήματα για την απλοποίηση της αδειοδότησης και όσον αφορά το πλαίσιο για τα  υπεράκτια αιολικά, με διαυγή τρόπο ώστε να γνωρίζουν ακριβώς και οι τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με τις περιοχές natura, αυτές έχουν ζώνες και ανάλογα με τον διαχωρισμό γίνονται παρεμβάσεις.

Η Ελλάδα έχει καλή βαθμολόγηση στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων, όμως χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα. Τις επόμενες μέρες θα βγουν σε διαβούλευση ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για περιοχές, ώστε να προστεθούν πλήρως στο καθεστώς natura, για κάθε ζώνη χωριστά».

1