Σκρέκας: Κάθε πράσινη MWh μείωνει το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - 6 δις ευρώ τα υπερέσοδα από τον νέο μηχανισμό στη χονδρική
Κάθε νέα «πράσινη» μεγαβατώρα που προστίθεται στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σημαίνει και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως υπογράμμισε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στα πλαίσια της 4ης συνεδρίασης του νομοσχεδίου για την β’ φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ.
Ειδικότερα, ο Υπουργός τόνισε πως οι σημαντικά αυξημένοι ρυθμοί διείσδυσης των ΑΠΕ στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα έχουν επιτρέψει σήμερα να επιτυγχάνεται μια σοβαρή εξοικονόμηση πόρων που διαφορετικά θα δαπανούνταν σε εισαγωγές φυσικού αερίου. Από το 2019 έως και τέλος του τρέχοντος έτους, η νέα εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ θα ξεπεράσει τα 5 GW, ενισχύοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στην διείσδυση νέων σταθμών ΑΠΕ, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως το 2019 προστέθηκαν 920 μεγαβάτ και ακολούθως το 2020 980 MWh, το 2021 ξεπέρασαν τα 1000 μεγαβάτ και το 2022 εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 2GW οι νέες μονάδες ΑΠΕ στο σύστημα. Πρόσθεσε δε πως με τον ρυθμό αυτό το 2026 θα έχει επιτευθχεί ο στόχος που προβλέπεται στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ, έχοντας προσεγγίσει τα 20 GW εγκατεστημένης ισχύος. «Και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε χαμηλές τιμές σε μόνιμη βάση», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον νέο μηχανισμό για την χονδρεμπορική ρεύματος, ο Υπουργός είπε πως έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της ΕΕ και συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανατιμήσεων στην ενέργεια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός, θα ανακτηθούν έως και 6 δις. ευρώ υπερεσόδων που θα διατεθούν για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί καθυστερήσεων στην έλευση του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, ο κ Σκρέκας ανέφερε πως μόλις πριν δύο μήνες δόθηκε το «πράσινο φως» από τις γενικές διευθύνσεις ανταγωνισμού και ενέργειας της ΕΕ και άμεσα το υπουργείο προχώρησε σε νομοθετική πρωτοβουλία και η οποία αποτυπώνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Ως γνωστόν πρόθεση της κυβέρνησης είναι με το νέο ΕΣΕΚ, να αναθεωρήσει τους σχετικούς στόχους για το 2030 και από 1,5 GW που είναι σήμερα να αυξηθούν σε 3,5 έως και 4 GW στο νέο ΕΣΕΚ.
Αναφερόμενος στην διάταξη για την δυνατότητα των διαχειριστών να προχωρούν σε αναστολή υποβολής νέων αιτημάτων για όρους σύνδεσης, ο Υπουργός σχολίασε πως συνιστά μια περισσότερο αξιόπιστη πρακτική, παρά να περιμένει ένας επενδυτής «στο διηνεκές» πότε θα λάβει απάντηση, όταν είναι γνωστό πως ορισμένες περιοχές της χώρας είναι κορεσμένες έως και υπερκορεσμένες και επομένως είναι αδύνατον, δίχως να μεσολαβήσουν παρεμβάσεις στο δίκτυο, να δεχτούν νέες μονάδες ΑΠΕ.
Με προσανατολισμό την ορθή λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση των επενδύσεων σε σταθμούς ΑΠΕ, το Υπουργείο εισάγει κυρώσεις σε βάρος των διαχειριστών σε περιπτώσεις που δεν υλοποιούν εντός χρονοδιαγράμματος και βάσει των προβλεπόμενων τα προγράμματα ανάπτυξής τους.
Ταυτόχρονα εισάγει περαιτέρω περιορισμούς σε επενδυτές ΑΠΕ, όπως εγγυητική επιστολή, προκειμένου να προκρίνει αυτούς που θέλουν να υλοποιήσουν τα έργα έναντι άλλων που χρονοτριβούν, καταλαμβάνοντας "ηλεκτρικό χώρο". Oι περιορισμοί αφορούν επενδυτές που έχουν λάβει ταρίφα ή οριστικούς όρους σύνδεσης και εντούτοις δεν προχωρούν εντός εύλογου διαστήματος στην υλοποίηση του έργου, καταλήγοντας έτσι να λειτουργούν σε βάρος άλλων που θέλουν να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους.
Μιχάλης Μαστοράκης | energypress