Κόκκαλης: Δεξιά και ακροδεξιά ενάντια στο κλίμα για να υπηρετήσουν τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων

17 06 2022 | 06:19

Χθες κατά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα για το μέλλον και για το κλίμα, τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα,που θα αναγκάσει τις  μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν ώστε να τις ενθαρρύνει να υιοθετήσουν «καθαρότερες» διαδικασίες παραγωγής, Δεξιά και Φιλελεύθεροι, σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραβίασαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ψηφοφορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το λόμπι των ορυκτών καυσίμων που έδωσε μάχες ενάντια στον περιορισμό επενδύσεων στη μαύρη ενέργεια των ορυκτών, αλλά και πυρηνικών, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης, για τη σχετική ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου.

"Ο στόχος που είχε ψηφιστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν για περικοπή εκπομπών της τάξης του 67% μέχρι το 2030. Όταν η έκθεση αυτή πήγε στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστεί, δεξιά, ακροδεξιά και φιλελεύθεροι έφεραν τροπολογία κατεβάζοντας το στόχο σε 63%", τόνισε.

Αναλυτικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Ένα μαύρο ‘πέπλο’ παραλίγο να σκεπάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες, όταν δεξιά και φιλελεύθεροι (PPE & Renew Europe) ενέδωσαν στα αιτήματα του λόμπι των ορυκτών καυσίμων.

Σε συνεργασία με το μέτωπο των ακροδεξιών και φασιστών, των κατεξοχήν αρνητών της επιστήμης και της κλιματικής αλλαγής, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Φιλελεύθεροι έφεραν μέτρα που καθιστούσαν τα κρίσιμα νομοσχέδια για την κλιματική δράση κατώτερα των περιστάσεων, σε πλήρη άρνηση των επιταγών της επιστήμης και του πλαισίου που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος.

Οι του προοδευτικού τόξου - Αριστεροί, Σοσιαλιστές και Πράσινοι - καταφέραμε να ακυρώσουμε τις προσπάθειες τους για την ώρα. Οι ψηφοφορίες θα επαναληφθούν σε 15 ημέρες, με την Αριστερά να επιμένει και τότε σε ικανές πολιτικές, σύμφωνες με την επιστήμη και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τον περιορισμό της  κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της στους πολίτες, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Είναι πραγματικά ανησυχητικό για το μέλλον της Πράσινης Μετάβασης, πως αυτή η μαύρη συμμαχία δημιουργήθηκε κατά την ψήφιση τριών κεντρικών νομοθετικών φακέλων, στο πλαίσιο του κλιματικού πακέτου «fitfor55», δηλαδή της αναθεώρησης του ETS (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ), του CIBAM (Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα) και του Κλιματικού Κοινωνικού Ταμείου για μία Δίκαιη Μετάβαση, με προστασία για τους ευάλωτους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κόκκαλης: Δεξιά και ακροδεξιά ενάντια στο κλίμα για να υπηρετήσουν τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων