Η Λάιεν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για αλλαγή της αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού - "Δεν λειτουργεί πλέον και πρέπει να αλλάξει"

17 06 2022 | 06:54

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε σε απάντησή της προς ευρωβουλευτές ότι η αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. "δεν λειτουργεί πλέον" και πρέπει να προσαρμοστεί "στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ΑΠΕ".

Όπως αναφέρει σχετικά το Euractiv, η Λάιεν δήλωσε ότι τα τωρινά μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν δομικά ζητήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

"Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται και κάνουμε πολλά για αυτό", σημείωσε επικαλούμενη την εργαλειοθήκη της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη που τους επιτρέπει να φορολογούν τα υπερκέρδη και να επιδοτούν τους καταναλωτές.

"Όμως επίσης αναγνωρίζουμε ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς", πρόσθεσε παρατηρώντας ότι "είναι σχεδιασμένη με βάση τα δεδομένα πριν είκοσι χρόνια", όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν χαμηλό.

"Σήμερα η αγορά είναι εντελώς διαφορετική και είναι οι ΑΠΕ που αποτελούν την πιο οικονομική τεχνολογία".

Όλα αυτά ενώ η Κομισιόν τελεί υπό πίεση από κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας ώστε να επανεξετάσει την υφιστάμενη αρχιτεκτονική της αγοράς ώστε να διαμορφώνονται οι τιμές με τρόπο πιο θετικό για τον καταναλωτή. Από την άλλη, ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER είχε τοποθετηθεί στο θέμα πρόσφατα, υποστηρίζοντας το υπάρχον μοντέλο και δηλώνοντας ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει δραστικά διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις.

Πλέον, οι δηλώσεις της Λάιεν αφήνουν ανοικτό παράθυρο για δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της αγοράς, που ανοίγουν τον ασκό του αιόλου για μια ευρεία συζήτηση που θα επηρεάσει τους πάντες και τα πάντα στον κλάδο.

"Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Είναι μια τεράστια αναμόρφωση, θα χρειαστεί χρόνο και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός και να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρισμού στις σύγχρονες συνθήκες", δήλωσε σχετικά.

 

Η Λάιεν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για αλλαγή της αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού - "Δεν λειτουργεί πλέον και πρέπει να αλλάξει"