Γιατί η Ευρώπη κάνει τη μεγάλη στροφή στα φωτοβολταϊκά - Οι τρεις άξονες του σχεδίου της Κομισιόν

23 05 2022 | 14:50Στέλιος Ψωμάς

Ο κύβος ερρίφθη! Η ΕΕ απαντά στην ενεργειακή κρίση με 210 δις ευρώ επιπλέον από τα ήδη προγραμματιζόμενα ως το 2030 στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Μιας μετάβασης η οποία, πέραν των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, πρέπει σήμερα να διασφαλίσει την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την αποκλιμάκωση των υψηλών ενεργειακών τιμών. Το πακέτο REPowerEU που παρουσίασε η Κομισιόν, έχει πολλά και εντυπωσιακά νέα στοιχεία.

Πρώτον, αυξάνει το στόχο για τις ΑΠΕ ως το 2030. Ο νέος στόχος είναι 45% συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας (έναντι ισχύοντος στόχου 40%). Ο νέος στόχος θα ενσωματωθεί άμεσα στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία και θα συνοδεύεται και από μέτρα επιτάχυνσης της αδειοδότησης των σχετικών έργων (πιο δραστικών απ’ ότι προβλέπει σήμερα το υπό διαμόρφωση ελληνικό νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ) αλλά και της κατασκευής και ενίσχυσης των αναγκαίων δικτύων.

 

Για πρώτη φορά, η Κομισιόν παρουσιάζει μια ξεχωριστή Ευρωπαϊκή Ηλιακή Στρατηγική με σαφείς στόχους και τρεις άξονες δράσης. Ο στόχος είναι η εγκατάσταση 395 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών ονομαστικής ισχύος ως το 2025 και 740 γιγαβάτ ως το 2030 (ο στόχος της αγοράς είναι τα 1.000 γιγαβάτ ως το 2030). Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, ιδίως στον κτιριακό τομέα, με την παροχή σχετικών κινήτρων και με στόχο η αδειοδότηση ακόμη και μεγάλων φωτοβολταϊκών επί στεγών να μη ξεπερνά τους 3 μήνες.

Ο πρώτος άξονας δράσης για τα φωτοβολταϊκά (Πρωτοβουλία Ηλιακών Στεγών) καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια (με επιφάνεια στέγης άνω των 250 τ.μ.) το αργότερο από το 2026 και σε όλα τα νέα κτίρια κατοικιών το αργότερο από το 2029. Ο δεύτερος άξονας αφορά πρωτοβουλίες για την απόκτηση δεξιοτήτων στον τομέα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ο τρίτος την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Παράλληλα, οι προτάσεις της Κομισιόν στηρίζουν την εγκατάσταση 10 εκατομμυρίων μονάδων αντλιών θερμότητας (σε συνδυασμό και με φωτοβολταϊκά) για την υποκατάσταση καυστήρων πετρελαίου και αερίου στη θέρμανση.

Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του νέου πακέτου είναι η διαπίστωση πως οι απαιτήσεις και επενδύσεις για νέες υποδομές αερίου θα πρέπει να περιοριστούν στα όσα ήδη έχει συμφωνήσει η ΕΕ στο πλαίσιο της 5ης λίστας Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω είναι να αποκλιμακωθούν οι τιμές της ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των κρατών-μελών να ακολουθήσουν άμεσα τις νέες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

* Ο κ. Στέλιος Ψωμάς είναι Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος

(liberal.gr)

1