Πλανήτης σε κρίση: 5 φωτογράφοι αποτυπώνουν το περιβάλλον που πεθαίνει.
Ο πλανήτης βρίσκεται σε παρακμή. Τα πάντα, από τα δάση και τους κοραλλιογενείς υφάλους μέχρι τις ακτές, επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης, της υπερβολικής ανάπτυξης και πολλών άλλων. Μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί μας για να αναλάβουμε δράση για να αντιστρέψουμε αυτήν την παρακμή εδώ.
«Πλαστικά σκουπίδια γεμίζουν τους ωκεανούς. Τα ζωντανά δάση μειώθηκαν. Μια πόλη στο χείλος της αποξήρανσης.»
Αυτές είναι μερικές από τις αφηγήσεις των μελών της Ένωσης Ανήσυχων Φωτογράφων (Union of Concerned Photographers) σε ένα συνεργατικό έργο με τη WeTransfer.
Πέντε διαφορετικοί φωτογράφοι επιφορτίστηκαν με το έργο της ανάδειξης διαφορετικών περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Το ερώτημα που τους τέθηκε ήταν μεγάλο - οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση, αλλά πώς μοιάζει αυτή;
Η Mandy Barker έχει περάσει τα τελευταία εννέα χρόνια καλύπτοντας φωτογραφικά την πλαστική ρύπανση των ωκεανών. Κάθε φωτογραφία που παίρνει από το θέμα περιλαμβάνει πλαστικό που έχει μαζέψει η ίδια καθώς μελετά τις ακτές και το θαλάσσιο περιβάλλον.
«Πηγαίναμε σε ένα φυσικό καταφύγιο στο Hull της Μεγάλης Βρετανίας και με τα χρόνια επανεξέτασα την παραλία και παρατήρησα ότι αντί των κοχυλιών υπήρχαν πλαστικά υπολείμματα», δήλωσε στην Global Citizen.
Για το έργο WeTransfer, η Barker δήλωσε: «Αυτές οι σοκαριστικές εικόνες είναι ικανές να πυροδοτήσουν πολιτική δράση, αλλά και να εφησυχάσουν κάνοντας τους ανθρώπους να νιώσουν ότι το ζήτημα είναι μεγάλο και συμβαίνει και αλλού. Αυτό όμως που θέλησα να κάνω είναι να δείξω ότι όλη αυτή η ρύπανση ξεκινά από εμάς και τις καθημερινές μας αγοραστικές συνήθειες.»
Οι άλλοι φωτογράφοι της σειράς αντιμετώπισαν διαφορετικά θέματα.
Ο Frans Lanting ασχολήθηκε με την ποικιλομορφία του πράσινου χρώματος στα δάση και την συνύπαρξή του με μεγάλα κομμάτια αποψιλωμένων δασών.Συνδέοντας τις καταστροφικές εικόνες της αποψίλωσης με την αφθονία των ζωντανών δασών δημιούργησε μια συγκλονιστική αντίθεση. Τροπικά δάση μεγέθους 40 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνονται κάθε λεπτό ανά τον πλανήτη, ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ ένα παγκόσμιο σχέδιο προστασίας των δασών θα μπορούσε να επιτύχει το 30% της συμφωνίας για του Παρισιού.
Ο Joel Redman αποτύπωσε φωτογραφικά την τραγική κρίση νερού στο Κέιπ Τάουν, μέσα από ξερά τοπία και εξαντλημένους ανθρώπους και ζώα. Ειδικά τα ζώα αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές. Νωρίτερα μέσα στο έτος η ανομβρία ήταν τόσο έντονη, που η πόλη επέβαλε ημερίσιο όριο νερού 50 λίτρων ανά άτομο.
Η Ami Vital θέλοντας να αναδείξει μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση στο θέμα αποτύπωσε τη φροντίδα των ζώων από τους ανθρώπους και τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τα απειλούμενα είδη.
Τέλος ο Luca Locatelli αποτύπωσε τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αντιστρέψουν την οικολογική καταστροφή. «Ξεκινώντας από τις προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, μέχρι το μέλλον της γεωργίας και την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η έρευνά μου επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ενός οράματος για ένα μέλλον στο οποίο οι εξεταζόμενες τεχνολογίες δεν είναι μόνο ταχέως αναπτυσσόμενες αλλά είναι επίσης αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης ανάλυσης των κοινωνικών πτυχών καθώς και της οικονομικής βιωσιμότητας», γράφει ο Locatelli.
Το πρότζεκτ των φωτογράφων αποτελεί επείγουσα έκκληση για την δράση όλων μας. Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο.
31 Αυγούστου 2018
Των Olivia Kestin, Joe McCarthy, Erica Sanchez
Πηγή: GLOBAL CITIZEN
Περισσότερα:
- 87% of the world’s oceans are dying: report
- 6 people making the planet green again by planting trees
- These are 6 of the most exploited resources on earth