10 θαύματα του κόσμου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αδιαφορίας μας.

16 09 2018 | 10:09

Μπορείτε να φανταστείτε τον πλανήτη μας χωρίς το Σινικό Τείχος ή το τροπικό δάσος του Αμαζονίου; Κι όμως αυτά είναι μόλις δύο από τα μέρη που οι επόμενες γενιές ίσως να μην προλάβουν να γνωρίσουν από κοντά, καθώς αφανίζονται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς από παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή αλλά και η ανθρώπινη αμέλεια. Αν λοιπόν προστεθείτε στα πλήθη των τουριστών τους, κάντε το με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον και τα μνημεία τους.

 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Με τεράστια βιοποικιλότητα, καθώς αποτελεί κατοικία για χιλιάδες θαλάσσια πλάσματα, έχει τόσο πολλά και ζωντανά χρώματα που θα νόμιζε κάποιος βλέποντας τις φωτογραφίες του ότι έχουν περάσει από επεξεργασία στο Photoshop. Αυτός ο τεράστιος φυσικός θησαυρός, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σιγά σιγά νεκρώνει από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση αλλά και τον τουρισμό. Ας ελπίσουμε οι προσπάθειες προστασίας του που γίνονται τα τελευταία χρόνια να αποδώσουν και να μην είναι ήδη πολύ αργά.

 

Τροπικό δάσος Αμαζονίου

l

Ο πράσινος αυτός παράδεισος, που καταλαμβάνει την ασύλληπτη έκταση των 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει ήδη καταστραφεί σε ποσοστό 20% και η αποψίλωση συνεχίζεται. Τα τεράστια δέντρα του κόβονται είτε για να χρησιμοποιηθεί η ξυλεία τους στη βιομηχανία (ειδικά το μαόνι και το ξύλο teak) είτε για να διευκολυνθεί η εξόρυξη μετάλλων στην περιοχή είτε για να μετατραπούν οι δασικές εκτάσεις σε βοσκοτόπια. Η προστασία του ωστόσο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την προστασία των αυτόχθονων πληθυσμών, καθώς και των χιλιάδων ζώων και φυτών που φιλοξενεί, καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί σπίτι για το 10% των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας στη Γη.

 

Μαλδίβες

r

Τα ξύλινα σπιτάκια της χτισμένα σε πασσάλους πάνω από τιρκουάζ νερά και οι παραλίες με την κατάλευκη άμμο μετατρέπουν αυτό το μικρό νησιωτικό κράτος, που ουσιαστικά αποτελείται από ατόλες, στο απόλυτο όνειρο απόδρασης για νεόνυμφα ζευγάρια και όχι μόνο. Ωστόσο τα εγγόνια μας, ίσως και τα παιδιά μας, να μην έχουν την επιλογή να επισκεφτούν τις Μαλδίβες καθώς σε αντίθεση με τη Νεκρά Θάλασσα, εδώ η στάθμη του νερού ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς: καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 10 έως 100 εκατοστά μέχρι το 2100, ίσως σύντομα σκεπάσει τον εξωτικό αυτό προορισμό.

 

Νεκρά Θάλασσα

y

Σε ύψος περίπου 400 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στη Γη. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε αλάτι και άλλες ανόργανες στερεές ουσίες την καθιστά αφιλόξενη για ζωή, ωστόσο έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός τοπίου με εντυπωσιακούς σχηματισμούς μέσα στην έρημο και προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία κολύμβησης λόγω της μεγαλύτερης άνωσης και της ευκολότερης επίπλευσης. Αποτελεί, έτσι, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που ίσως όμως να μην υπάρχει σε λίγα χρόνια. Κι αυτό γιατί η Νεκρά Θάλασσα εξατμίζεται με γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης του όγκου του νερού της βασικής τροφοδοσίας της, του Ποταμού Ιορδάνη.

 

Παγετώνες Παταγονίας

t

Ο χαρακτηρισμός της Παταγονίας ως γη των αιώνιων παγετώνων διαψεύδεται δραματικά κι αυτό γιατί οι τεράστιες εκτάσεις πάγου της, που συμβάλλουν στα μοναδικά τοπία της, υποχωρούν ραγδαία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ο κάποτε συντριπτικός όγκος του πάγου των Άνδεων μειώνεται τα τελευταία χρόνια με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς: το διάστημα 2000-2012 έλιωσε με ταχύτητα 50% υψηλότερη σε σχέση με τη χρονική περίοδο 1975-2000.

 

Πέτρα, Ιορδανία

u

Η «Χαμένη Πόλη» της ερήμου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εξ ολοκλήρου σμιλεμένη στο βράχο, που ανακαλύφθηκε από τους δυτικούς μόλις το 19ο αιώνα και έγινε όχι τυχαία σκηνικό για ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, έχει μπει σε τροχιά καταστροφής. Ανάμεσα στις απειλές της είναι η διάβρωση των μνημείων από τις πλημμύρες και την ανεπαρκή αποστράγγιση του βρόχινου νερού, αλλά και ο υπερτουρισμός, καθώς η προσέλευση τουριστών στην περιοχή έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2007 που χαρακτηρίστηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.

 

Σινικό Τείχος

b

Αυτό το μνημείο, που εκτείνεται σε μήκος 21.000 χιλιομέτρων και που αντιστάθηκε για πολλές εκατοντάδες χρόνια στους εχθρούς της Κίνας, καθώς η κατασκευή του ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ. και ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα, αποδεικνύεται αδύναμο απέναντι στις σύγχρονες απειλές. Μέχρι το 2016 σχεδόν το ένα τρίτο του είχε γίνει συντρίμμια, ιδιαίτερα τα αρχαιότερα τμήματά του, από τη φυσική διάβρωση και κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς οι ντόπιοι κλέβουν τις πέτρες για να χτίσουν σπίτια και στάβλους για τα ζώα τους.

 

Βενετία

h

Ένας ακόμα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο υποσκάπτεται κυριολεκτικά από τα θεμέλιά του, από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, η Βενετία μαστίζεται από καταστροφικές πλημμύρες και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες να βυθιστεί εντελώς. Επιπλέον, η διαταραχή του οικοσυστήματος έχει ως αποτέλεσμα να συρρέει όλο και περισσότερο αλμυρό νερό στη λιμνοθάλασσά της. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τα κύματα που δημιουργούν τα πλοιάρια αλλά και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν μαζικά στη Βενετία, φθείρει σταδιακά τα θεμέλια των ιστορικών κτιρίων της απειλώντας τα με κατάρρευση.

 

Μπιγκ Σουρ, Καλιφόρνια

i

Απόκρημνες ακτές που μαστιγώνονται από τα κύματα, γέφυρες που κόβουν την ανάσα, πυκνά δάση, ηλιοβασιλέματα με χρώματα που θα ζήλευε και ένας ζωγράφος και τοπία βυθισμένα στην ομίχλη συνθέτουν τη μαγική εμπειρία ενός road trip στην περιοχή Μπιγκ Σουρ της Καλιφόρνια, ένα μικρό κομμάτι της οποίας γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά «Big Little Lies». Δυστυχώς οι μεγάλες φωτιές που πλήττουν τα δάση της τα καλοκαίρια, η ξηρασία και οι κατολισθήσεις στερούν σταδιακά τα τοπία της από τη μοναδική ομορφιά τους.

 

Νησιά Γκαλαπάγκος

n

Αυτή η Κιβωτός της φύσης, η οποία φιλοξενεί ζωντανά είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη, φιγουράρει ψηλά στη λίστα των επιθυμιών των ταξιδιωτών που αναζητούν παρθένα φυσικά τοπία, με αποτέλεσμα πλέον να μην είναι και τόσο ανέγγιχτη. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι τα νησιά Γκαλαπάγκος υποδέχονται γύρω στους 200.000 επισκέπτες. Ο υπερτουρισμός σε συνδυασμό με την υπεραλίευση απειλούν τη μοναδική βιοποικιλότητά τους και ιδιαίτερα τους εξαιρετικά ευαίσθητους κοραλλιογενείς υφάλους.

 

12 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή: arttravel