Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα καταστήσει ακατοίκητα χιλιάδες νησιά από τις Μαλδίβες μέχρι τη Χαβάη.

30 04 2018 | 13:44

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι καθώς αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας, χιλιάδες νησιά θα πληγούν από συχνές πλημμύρες, καταστροφές στις υποδομές, καθώς και έλλειψη γλυκού νερού.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances εξέτασε συγκεκριμένα την περίπτωση των Νήσων Μάρσαλ, που έχουν ήδη υποστεί τις βλαβερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, οι συντάκτες προειδοποίησαν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για τα νησιά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Μαλδίβων, των Σεϋχελλών και ορισμένων περιοχών της Χαβάης - που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να οδηγηθούν να εγκαταλείψουν  τα σπίτια τους.

«Το σημείο ανατροπής, όταν το πόσιμο υπόγειο νερό στην πλειονότητα των νησιών θα είναι μη διαθέσιμο, προβλέπεται ότι θα επιτευχθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Δρ. Curt Storlazzi, ερευνητής της USGS και κύριος συγγραφέας της νέας έκθεσης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τους σημερινούς παγκόσμιους ρυθμούς εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για να προβλέψουν τις μελλοντικές επιπτώσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος στο Roi-Namur, τμήμα της νήσου Kwajalein των νησιών Marshall.

Διαπίστωσαν ότι όταν η τοπική στάθμη της θάλασσας γύρω από το νησί φτάνει το ένα μέτρο υψηλότερο από το παρόν, τουλάχιστον το ήμισυ του νησιού θα πλημμυρίζει κάθε χρόνο. Αυτές οι πλημμύρες θα καταστρέψουν τις υποδομές, και θα μολύνουν τις πηγές γλυκού νερού του νησιού.

«Τα γεγονότα υπερδιέγερσης γενικά έχουν ως αποτέλεσμα το αλμυρό νερό των ωκεανών να διαρρέει στο έδαφος και να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα γλυκού νερού», εξήγησε ο δρ. Stephen Gingerich, υδρολόγος της USGS και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

«Η βροχόπτωση αργότερα μέσα στο χρόνο δεν αρκεί για να ξεπλύνει το αλμυρό νερό και να αναζωογονήσει τις πηγές ύδρευσης του νησιού προτού φτάσουν οι καταιγίδες του επόμενου έτους, με τα ίδια γεγονότα υπερπλήρωσης να επαναλαμβάνονται.»

Λόγω της επικείμενης απειλής που αντιμετωπίζουν τόσες νησιωτικές κοινότητες, οι ερευνητές, και οι πολιτικοί των Νήσων Μάρσαλ ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες χρηματοδότησης και προσαρμογής.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Tony de Brum, χαρακτήρισε μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 2°C ως "ένταλμα θανάτου για εμάς".

Σε πρόσφατη διεθνή συνάντηση στο Λονδίνο για να συμφωνήσουν σε στόχους εκπομπών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ο υπουργός περιβάλλοντος των Νήσων Μάρσαλ, David Paul, έκανε μια παθιασμένη έκκληση σε όσους συγκεντρώθηκαν, να αναλάβουν επείγουσα δράση για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Paul δήλωσε ότι η απόφαση θα «καθορίσει αν τα παιδιά των νήσων που γεννήθηκαν σήμερα θα έχουν την ευκαιρία μιας ασφαλούς και ευημερούσας ζωής ή θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη γη των προγόνων τους και να ξεκινήσουν να πλέουν στους ωκεανούς σε ένα αβέβαιο μέλλον».

 

25 Απριλίου 2018

Του Josh Gabbatiss

Πηγή: Independent

Περισσότερα: