Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καταπίνει το St Tropez του Βελγίου

12 08 2018 | 12:21

Το Knokke-Heist είναι γνωστό ως το Βελγικό St Tropez, μια πόλη που κάποτε σύχναζε ο Frank Sinatra και Marlene Dietrich και η οποία ενέπνευσε την ποπ τέχνη του Keith Haring και τον σουρεαλισμό του René Magritte, που ζωγράφισε τους τοίχους του καζίνο της πόλης.

 

1
 

Τώρα, όμως, αυτό το κομψό, αν και ελαφρώς ξεθωριασμένο παραθαλάσσιο θέρετρο, δίνει «αγώνα επιβίωσης»  σύμφωνα με τα λόγια του δήμαρχου του, Count Leopold Lippens.

 

Η φλαμανδική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περιορισμού των ζημιών στις ακτές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έχει ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού 99 στρεμμάτων, σε απόσταση 1,2 χιλιομέτρων από την αμμώδη παραλία, για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στα κύματα.

Το Βέλγιο αντιμετώπισε μέχρι στιγμής την κλιματική αλλαγή με καθυστέρηση και οι ακτές του υπέστησαν σοβαρές ζημιές από διάβρωση, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταιγίδων.

Όμως ο δήμαρχος και άλλοι αντιδρούν έντονα σε αυτό το σχέδιο.

Αντί να γλυτώσει το Knokke-Heist, υποστηρίζει ο Lippens, το σχέδιο της φλαμανδικής κυβέρνησης θα δημιουργήσει ένα προστατευμένο κανάλι μπροστά από την παραλία της πόλης, ιδανικό για φορτηγίδες και πλοιάρια κάθε είδους, τα οποία θα αφήνουν λάδια και απορρίμματα καθώς θα ταξιδεύουν μέσα και έξω από το λιμάνι του Zeebrugge.

«Θα γίνουμε ένα εμπορικό λιμάνι με ένα είδος ανοικτού υπονόμου μπροστά μας», είπε ο Lippens. «Το νησί θα είναι 1,2 χλμ από την ακτή, έτσι ώστε τα σκάφη θα είναι 330 μέτρα μακριά μας. Κανείς δεν πρόκειται πια να κολυμπήσει ή να κάνει ιστιοσανίδα. Θα είναι το τέλος του τουρισμού για το Knokke-Heist, το οποίο θα είναι πολύ λυπηρό. Γι 'αυτό αγωνιζόμαστε για την επιβίωση μας.»

 

Ο Lippens, δήμαρχος από το 1979, δήλωσε ότι τα τουριστικά έσοδα του δήμου ύψους € 700 εκ. ετησίως θα μειωθούν κατά το ήμισυ σε περίπτωση έγκρισης των σχεδίων. «Πρέπει να απορριφθεί», είπε. Ο 77χρονος δήμαρχος προσέλαβε ειδικούς δικηγόρους για να το πολεμήσει.


Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, δεν υποτιμάται από τις αρχές του Knokke-Heist, ένα αγαπημένο κρησφύγετο του βασιλιά του Βελγίου Philippe, και δημοφιλές στους καλλιτέχνες από τότε που οι Βέλγοι ζωγράφοι James Ensor και Alfred Verwee το ανέδειξαν στον καμβά τους στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η θάλασσα αναμένεται να αυξηθεί κατά 30 εκατοστά μέχρι το 2050 και κατά 80 εκατοστά ως τα τέλη του αιώνα.

Το 2016, η καταιγίδα Dieter δημιούργησε κύματα ύψους περίπου δύο μέτρων που έσκασαν στις ακτές. Περίπου 17 εκατ. Ευρώ επενδύθηκαν σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το οποίο περιελάμβανε και την αντικατάσταση 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων άμμου.
 

Ο Lippens αναφέρει ότι μελέτες από τις αρχές της Ολλάνδίας (των Κάτω Χωρών) υποδεικνύουν καλύτερες λύσεις. «Στην Ολλανδία, όπου η γη είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στο Βέλγιο, έχουν μελετήσει όλα τα συστήματα, μελέτησαν και τα νησιά και το θεωρούν χειρότερη λύση, από τη χρήση όλο και περισσότερης άμμου στις παραλίες. Αυτό κάνουν εκεί και αυτό θέλουμε κι εμείς εδώ».


Η αντιπολίτευση στο δήμο διαφωνεί με τον δήμαρχο. Η Cathy Coudyser, η οποία ανήκει στο φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα, στο N-VA, στο φλαμανδικό κοινοβούλιο και στο δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε ότι ο Lippens, μέλος του κόμματος Christen-Democratisch en Vlaams, παίζει πολιτικά παιχνίδια πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.


Είπε στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad: "Εξηγήσαμε στο δήμαρχο Lippens το σχέδιο αρκετές φορές. Ακόμα, συνεχίζει να στέλνει λάθος πληροφορίες στον κόσμο ακόμη και από την ιστοσελίδα του δήμου, χωρίς να κοκκινιζει. Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή για το Knokke»", πρόσθεσε.

«Η ακτή στο Knokke είναι ευάλωτη στις βίαιες καταιγίδες, που προκαλούν πολλές ζημιές και μεγάλες πλημμύρες. Αρκετές άλλες επιλογές έχουν μελετηθεί, όπως το χτίσιμο αναχώματος στην ακτή. Αλλά τότε τα παραλιακά διαμερίσματα θα εξαφανιστούν πίσω από ένα τσιμεντένιο τοίχο. Αυτό μας φαίνεται ότι είναι πολύ χειρότερη λύση


Η φλαμανδική κυβέρνηση έχει ήδη εκταμιεύσει  € 8 εκατ. για την κατασκευή του νησιού, το οποίο αποτελεί μέρος των σχεδίων διαχείρισης της ακτογραμμής 2020-26.

 

 

11 Αυγούστου 2018

 

Του Daniel Boffey in Knokke-Heist

Πηγή The Guardian