Βεβαίωση Παραγωγού: Με προσδοκίες για εξορθολογισμό ανοίγει την 1η Οκτωβρίου ο πρώτος Κύκλος αιτήσεων με εγγυητική

29 09 2021 | 08:31

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η «πρεμιέρα» της εφαρμογής της Εγγυητικής Επιστολής 35 χιλιάδων ευρώ/MW, ως «φίλτρου» για την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών, καθώς την 1η Οκτωβρίου ξεκινά ο πρώτος κύκλος αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού, οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται από την εγγυητική. 

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των ΑΠΕ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το μέτρο αυτό θα αποκλιμακώσει τον αριθμό των αιτήσεων σε ρεαλιστικά επίπεδα, τα οποία θα συνάδουν με τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς τα επόμενα χρόνια. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως πλέον ένας επενδυτής θα ξεκινά την αδειοδοτική διαδικασία μόνο για όσα έργα πιστεύει ότι μπορεί να υλοποιήσει», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Η γενική εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς είναι ότι το μέτρο που θέσπισε πρόσφατα το ΥΠΕΝ θα εξορθολογίσει τον αριθμό των αιτημάτων για Βεβαιώσεις Παραγωγού, δίνοντας σε μεγάλο βαθμό τέλος στις «αιτήσεις ευκαιρίας» που υποβάλλονταν κατά... ριπάς στους προηγούμενους Κύκλους, από τη θεσμοθέτηση του εν λόγω πρώτου αδειοδοτικού βήματος. 

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον θα ανακοπούν οι αιτήσεις για έργα δεκάδων ή και εκατοντάδων Μεγαβάτ, από επενδυτές που είναι δεδομένο πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα υλοποιήσουν, και οι οποίοι απλώς προσβλέπουν στην πώληση των Βεβαιώσεων στη συνέχεια, αφότου αυτές εκδοθούν. Την ίδια στιγμή, πάντως, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν πως η εγγυητική επιστολή δεν επιλύει το πρόβλημα των αιτήσεων για έργα που είναι «εντελώς στον αέρα», τα οποία δηλαδή έχουν δεσμεύσει αυθαίρετα μία έκταση γης, χωρίς καμία συνεννόηση με τον νόμιμο ιδιοκτήτη της. 

Σε κάθε περίπτωση, κοινή πεποίθηση των ανθρώπων της αγοράς είναι πως η αναδρομική εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει στο ξεσκαρτάρισμα και των Βεβαιώσεων που έχουν ήδη εκδοθεί. Έτσι, όπως έχει γράψει το energypress, με δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει είτε να υποβληθεί πλήρες αίτημα σύνδεσης, είτε να κατατεθεί η εγγυητική, εκτιμάται ότι θα ακυρωθεί ένα σημαντικό ποσοστό των «παλιών» Βεβαιώσεων, καθώς αφορούν έργα που οι κάτοχοί τους στην πραγματικότητα δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να υλοποιήσουν οι ίδιοι. 

 

 

29 Σεπτεμβρίου 2021

energypress