Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ: Ολοκληρώνεται εντός μήνα η αξιολόγηση του Κύκλου Ιουνίου – Στις ράγες η εγγυητική 35 χιλιάδων ευρώ/MW

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη ΡΑΕ η εξέταση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον Κύκλο Ιουνίου, ώστε σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έως το τέλος Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους. 

Έτσι, το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου, για όσες αιτήσεις δεν παρουσίαζαν προβλήματα επικαλύψεων, θα ενημερώσει όλους τους επενδυτές με σχετικό mail, καλώντας τους να πληρώσουν το τέλος υπέρ ΔΑΠΕΕΠ (Τέλος Βεβαίωσης Παραγωγού). Κάτι που σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των πρώτων Βεβαιώσεων από τον τελευταίο Κύκλο με την καταβολή του Τέλους, για την οποία η προθεσμία είναι 20 ημέρες. 

Όπως είχε ανακοινώσει η ΡΑΕ, στον Κύκλο Ιουνίου είχαν υποβληθεί 743 αιτήματα για μονάδες συνολικής ισχύος 17,4 Γιγαβάτ. Με βάση τα στοιχεία της Αρχής, στις αιτήσεις του τελευταίου κύκλου τη μερίδα του λέοντος κατέλαβαν τα φωτοβολταϊκά, καθώς κατατέθηκαν 302 αιτήσεις για ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 12,8 Γιγαβάτ. 

Ακολούθησαν τα αιολικά πάρκα, με 290 αιτήσεις για 4,2 Γιγαβάτ, με τις υπόλοιπες τεχνολογίες να κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικό είναι πως οι αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά άγγιξαν τις 86 για μονάδες 134 Μεγαβάτ. 

Την ίδια στιγμή, προ των πυλών βρίσκεται ο καθορισμός από τη ΡΑΕ του υποδείγματος της εγγυητικής επιστολής, ύψους 35 χιλιάδων ευρώ ανά Μεγαβάτ, η οποία θεσπίσθηκε ως «φίλτρο» για την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών που δρομολογούν αυτό το πρώτο αδειοδοτικό βήμα για νέα έργα ΑΠΕ. Όπως έγραψε το energypress, η ΡΑΕ προχώρησε την Παρασκευή σε ολιγοήμερη διαβούλευση του υποδείγματος, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του μέτρου που θέσπισε το ΥΠΕΝ. 

Η εφαρμογή αυτή θα κάνει «πρεμιέρα» από τον επόμενο Κύκλο (του Οκτωβρίου), με την υποβολή της εγγυητικής μαζί με κάθε αίτηση για Βεβαίωση Παραγωγού. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι στρατηγικές επενδύσεις, καθώς και τα έργα ΟΤΑ, ιδρυμάτων και νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού.

Οι «παλιές» Βεβαιώσεις Παραγωγού (δηλαδή όσες θα εκδοθούν μέχρι και τον Κύκλο του Ιουνίου) υπάγονται σε μεταβατικό καθεστώς, το οποίο ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα πρέπει οι επενδυτές είτε να έχουν υποβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης, είτε να καταθέσουν την εγγυητική. Για τις «παλιές» Βεβαιώσεις που δεν συμβεί τίποτε από τα δύο, τότε αυτές θα παύσουν αυτοδικαίως. 

Όπως έχει γράψει το energypress, στην πράξη το μεταβατικό αυτό καθεστώς μεταφράζεται σε αγώνα δρόμου για την πλειονότητα των επενδυτών ΑΠΕ με ήδη εκδοθείσες Βεβαιώσεις, οι οποίοι  θα επιχειρήσουν να καταθέσουν πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ώστε να αποφύγουν το μέτρο. 

Εκτιμάται ότι οι χιλιάδες επενδυτές, με μερικές χιλιάδες Βεβαιώσεις, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε πλήρες αίτημα σύνδεσης. Για πολλές από αυτές, για παράδειγμα, η αιτία είναι πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση. Επομένως, αυτός ο όγκος μεταφράζεται και σε μεγαλύτερη πίεση στους δύο Διαχειριστές, για την «υποδοχή» των αιτήσεων σύνδεσης.

 

 

6 Σεπτεμβρίου 2021

energypress